Bostadspriserna i Stockholm steg med 1,5 procent i februari. jämfört med januari. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLBostadspriserna i Stockholm steg med 1,5 procent i februari. jämfört med januari. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Bostadspriserna i Stockholm steg med 1,5 procent i februari. jämfört med januari. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Danske Bank anser att prisuppgången på bostäder i Stockholm under januari och februari är tillfällig och pekar på att utbudet på marknaden är fortsatt stort. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLDanske Bank anser att prisuppgången på bostäder i Stockholm under januari och februari är tillfällig och pekar på att utbudet på marknaden är fortsatt stort. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Danske Bank anser att prisuppgången på bostäder i Stockholm under januari och februari är tillfällig och pekar på att utbudet på marknaden är fortsatt stort.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Danske Banks dystra syn på svenska bostadsmarknaden

Publicerad

Prisuppgången på bostäder i Stockholm är tillfällig och priserna kommer återigen sjunka under de kommande månaderna – i Stockholm och hela riket. 

Den bedömningen gör Danske Bank i en färsk analys, rapporterar TT. 

 

Danske Bank ger sin syn på svensk bostadsmarknad i en färsk analys, rapporterar TT. 

Detta efter att bostadspriserna i Stockholm steg med 1,5 procent i februari, jämfört med i januari. En uppgång som är större än den säsongsbetonade som brukar ligga på 0,9 procent. 

LÄS MER: Nya mäklarprognosen – nu vänder bopriserna

Danske Bank: Stort utbud kan leda till sjunkande priser

Danske Bank anser dock att uppgången är tillfällig och pekar på att utbudet på marknaden är fortsatt stort. 

"Vi bedömer att priserna i Stockholm återigen börjar falla under de kommande månaderna och detta gäller även Sverige i stort", skriver Danske Bank i analysen. 

Lägenhetspriserna i Stockholms innerstad ligger på minus 8,5 procent från toppnoteringen i augusti föra året. 

Mäklarkåren delar dock inte Danske Banks syn på bostadsmarknaden. Varje månad frågar Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard en mäklarpanel vad den tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. 

LÄS MER: ”Stockholms priser kan falla med 25 procent”

Olika prognoser kring svensk bostadsmarknad

Redan i januari trodde mäklarpanelen att botten var nådd – och spådde en prisuppgång framöver. En trend som höll i sig även i februari. 

Samtidigt finns det ännu värre prognoser kring bostadspriserna, som från danska finansinstitutet Nykredit:

”Under 2018 räknar vi en fortsatt tydlig nedgång för priserna på bostadsrätter i Stockholm. Ett prisfall på upp emot 25 procent på bostadsrättsmarknaden i Stockholm är ingen omöjlighet”, skriver Tore Stramer, chefsekonom vid Nykredit. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen