Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska Postnord i svår ekonomisk knipa

Postnords danska del blöder ekonomiskt och företaget måste sparka flera tusen anställda.
Den danska delen av Postnord dras med stora ekonomiska problem.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Den svenska delen av Postnord går relativt bra, men brevmängderna minskar även i Sverige.Foto: / POSTNORD

Pokerspelet om danska Postnord har börjat.

Det är Sverige mot Danmark.

Spelarna: näringsminister Mikael Damberg och finansministern Kristian Jensen.

I potten: drygt tre miljarder kronor som förloraren riskerar att få betala.

Tunga politiker i Danmark har informerats om att den danska delen av postjätten är konkursmässig.

 

Den danska delen av Postnord befinner sig i kris och blöder kraftigt.

Problemen är så allvarliga att verksamheten hotas redan i slutet av denna månad, om medel inte skjuts till, uppger danska TV2.

– Kassaflödet är under kontroll. Men det kommer till en punkt under de närmaste veckorna där bolaget hamnar i ekonomisk kris, säger en källa med insyn till Dina Pengar.

Danskt/svenskt krismöte

Danmarks finansminister  Kristian Jensen ska i helgen ha krismöte med svenske näringsministern Mikael Damberg, uppger den danska  tv-kanalen.

Och det handlar då inte bara om den akuta krisen. 

Det är här som det dansk/svenska pokerspelet blir blodigt allvar.

Det råder redan iskyla mellan den danska och svenska regeringen om Postnord. Orsaken är trätan om vem som ska stå för omställningskostnaden när den danska delen av Postnord ska skära ner. 

LÄS OCKSÅ: Postnords penningbehov 

Minst 3000 anställda  i Danmark ska sparkas. Flertalet sitter dock med guldkantade avtal som betyder att de vid en uppsägning får full lön under tre år utan att behöva lyfta ett finger och arbeta.

Kostnad för att sparka de danska postnordanställda: cirka tre miljarder kronor. Det finns inte en enda krona hos danska Postnord för att finansiera detta utan ägarna, alltså svenska och danska staten, måste på ett eller annat ställa upp med pengarna.

Damberg vill inte betala

Näringsminister Mikael Damberg, som representerar den svenska ägaren, vill inte gå till riksdagen för att begära pengar som i så fall ska skickas över Öresund till danskarna.

 

LÄS OCKSÅ: Regeringen hemlighåller dokument för danskarna

 

Danskarna å sin sida anser att länderna i princip ska betala lika.

- Just nu har båda sidor grävt ner sig i skyttegravarna. Positionerna  är låsta, säger en person med insyn.

Men om båda sidor tvingas sätta sig ner för att hitta en lösning på det akuta problemet så måste de också börja förhandla om de tre miljarderna och hur den notan ska betalas.

Postnords danska del har länge dragits med ekonomiska svårigheter. 

 

LÄS OCKSÅ: Postnord slipper dela ut breven på ett dygn 

 

Nu är problemen ställda på sin spets, enligt uppgifter som TV2 tagit del av. Men från svensk sida misstänker man danskarnas signaler delvis kan ingå som ett drag för att lura med sig svenskarna och få Mikael Damberg att bidrag rejält för att rädda danska Postnord.

Måste hitta lösning före nästa kvartalsrapport

Om ingen akut lösning hittas anser danskarna att man inte kan driva verksamheten vidare. 

– Förhandlingssnack från danskarnas sida, säger Dina Pengars källa.

Senast 27 oktober måste man ha  hittat ett sätt att driva företaget vidare. Det är då danska Postnord lägger fram sin kvartalsrapport, skriver TV2.dk. 

Men enligt uppgift till Dina Pengar har danska och svenska regeringen längre tid på sig för att lösa krisen. Den danska konkurslagstiftningen är annorlunda jämfört med den svenska. I Danmark har man upp till sex månader på sig för att lösa en konkurskris. 

Båda sidor - alltså den svenska och danska regeringen - måste sätta sig ner vid förhandlingsbordet och åstadkomma en ekonomisk lösning.

Orimligt med konkurs

– En konkurs får anses vara helt orimlig. Det handlar om två länder äger ett företag. Det finns helt enkelt inte på kartan att konkura bolaget, säger en källa med insyn.

Danskarna äger 40 procent av Postnord, resten är svenskt. Men röstetalen är 50/50, därför måste regeringarna bli överens under förhandlingsspelet.

Enligt källor ska danske finansministern Kristian Jensen (Venstre) och svenske näringsministern Mikael Damberg, S, ha ett möte om Postnord.

– Men det gäller att inte visa korten för danskarna. Ytterst handlar det om skattebetalarnas bästa, säger källan som har insyn.

Företaget var en sammanslagning av Post Danmark A/S och svenska Posten AB 2009. Fusionen kan knappast beskrivas om en succé.

Källor: Ministermöte om Postnord i helgen

Den danska delen av Postnord har länge brottats med ekonomin. En starkt bidragande orsak är att brevmängden i Danmark minskat med 80 procent sedan år 2000, rapporterar TV2. 

Företaget hade 2015 35 000 anställda och är den störste enskilde arbetsgivaren i Sverige.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!