Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Eks revansch – får riva 65-miljonersvillan

Kändisarna i Djursholm lyxrenoverar för miljoner.
Daniel Eks villa i Djursholm.
Foto: ERIK GUSTAFSON
Spotifys vd Daniel Ek.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Spotifygrundaren Daniel Ek, 36, har kämpat för att få riva sekelskiftesvillan i Djursholm som han köpte för 65 miljoner kronor förra året. 

Nu får han länsstyrelsens välsignelse, rapporterar Di Digital

Daniel Ek har dessutom köpt en grannfastighet på 2 300 kvadratmeter. 

Daniel Eks kamp för att få riva sin 65-miljonersvilla i Djursholm har nått ett genombrott. Länsstyrelsen håller inte med kommunen om att byggnaden bör bevaras – och ger honom rätt att riva trevåningshuset, rapporterar Di Digital. 

Länsstyrelsens jurist har inspekterat villan

– Jag har alltså bedömt att det allmänna intresset av att bevara just det här huset är svagt. Med hänsyn till byggnadens dåliga skick bedöms däremot sökandens enskilda intresse av att riva huset vara starkt och alltså väga tyngre än det allmänna intresset. Därför borde byggnadsnämnden inte ha nekat rivningslov för huset, säger Lovisa Ristner, jurist och handläggare vid länsstyrelsen i Stockholm till nyhetssajten. 

Hon berättar att hon tagit emot utredningar från parterna och även varit på plats i villan för inspektion. 

Daniel Eks trevåningsvilla i Djursholm.
Foto: ERIK GUSTAFSON

Daniel Eks advokatbyrå, Cederqvist, välkomnar länsstyrelsens beslut. 

”Det är ett rimligt och väntat beslut. Min huvudman beklagar att nuvarande hus är i icke renoverbart skick, något som länsstyrelsen med detta beslut slår fast. Beslutet innebär att min huvudman kommer kunna gå vidare och låta konstruera ett nytt hus. Min huvudmans avsikt är naturligtvis att bejaka kommunens uttalade miljökvalitetsmål. Huset kommer passa väl in i området, uppföras med stor respekt och hänsyn till givna förutsättningar”, skriver byråns advokat, Erik Wernberg i ett mejl till Di Digital

För tidigt att blåsa faran över – kommunen får en till chans

Daniel Ek är dock ännu inte över ån. Ärendet kommer bollas tillbaka till byggnadsnämnden i Danderyds kommun där de kan välja att följa länsstyrelsens beslut – eller överklaga det till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. 

Ärendet kommer behandlas under ett nämndmöte den 23 oktober. 

Det var i juni 2018 som den stormrike Spotifygrundaren och storägaren, Daniel Ek, slog till på ett trevåningshus i exklusiva Djursholm. 

”Klassisk Djursholmsstil”, skrev mäklaren i annonsen. Sekelskiftesvillan är på 488 kvadratmeter och har en tomt på 3 223 kvadratmeter – men när Daniel Ek skulle renovera villan framkom att den bar på mindre lockande hemligheter. 

Kommunpolitiker om villan: ”kulturhistoriskt värde”

Bland annat rör det sig om en avsågad bärande plankvägg, kapade bjälkar och vattenskador, framkommer det i en rapport från advokatfirman som Ek har anlitat. 

Ek ville då riva huset. 

Från kommunens byggnadsnämnd blev det nobben. 

– Huset är ett landmärke i Djursholm och har ett kulturhistoriskt värde. Nu har vi gjort vårt försök för att se vad vi kan göra. Sen är det upp till fastighetsägaren att acceptera eller överklaga, sa Claës Breitholtz (M), ordförande i byggnadsnämnden i Danderyd, i början av sommaren. 

Daniel Ek köpte i januari även en angränsande fastighet med 2 300 kvadratmeter tomt och en villa på 212 kvadratmeter byggd 1959, rapporterar Di Digital

Prislappen låg på betydligt blygsammare 19,9 miljoner kronor.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!