Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel Ek vädjar till Löfven om att slippa ny EU-skatt

Daniel Ek, Spotifys grundare. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Daniel Ek vill att statsminister Stefan Löfven kämpar mot en ny planerad EU-skatt. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Spotify har cirka 70 miljoner betalande kunder. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Spotifys grundare Daniel Ek, 35, vädjar i ett personligt brev till statsminister Stefan Löfven att denne ska kämpa mot en planerad EU-skatt som kommer att slå hårt mot strömningsjätten. 

"En sådan skatt skulle vara väldigt skadlig för europeiska startups och snabbväxande bolag, så som Spotify", skriver Ek i brevet som Veckans Affärer tagit del av.  

Den 3 april noteras musikströmningsjätten Spotify på New York-börsen till ett aktievärde på omkring 200 miljarder kronor. Samtidigt får grundarna och storägarna Daniel Ek och Martin Lorentzon, 48, rätt att sälja aktier för tiotals miljarder kronor. 

LÄS MER: Spotify spår intäkter på 50 miljarder under 2018

Vädjar om Löfvens stöd för att stoppa skatten

Men det finns orosmoln i horisonten. Daniel Ek oroar sig nämligen över en planerad EU-skatt på 3 procent beskattning av digitala bolag som omsätter minst 50 miljoner euro inom Europa och 7,6 miljarder kronor globalt. 

I ett personligt mejl till statsminister Stefan Löfven, som Veckans Affärer tagit del av, beskriver Spotifygrundaren sin oro över skatten och vädjar om Löfvens stöd. 

"Vi på Spotify tror inte att det vore rätt att skatta vissa digitala bolag annorlunda än andra bolag. Utöver det, skulle en beskattning av omsättning vara speciellt skadligt då omsättning och vinster är distinkt olika. Skatt bör endast erläggas på vinst", skriver Daniel Ek, med hänvisning till Spotifys globala tillväxtstrategi som prioriterat att investera i ökad omsättning och bli marknadsledande i stället för vinst. Bolaget har i stället gått med kraftig förlust vilket gör att en skatt baserad på omsättning skulle slå hårt mot strömningsjätten som har kring 70 miljoner betalande användare i Europa och fyller kriterierna för den planerade skatten. 

LÄS MER: Spotifys grundare kan sälja för 16 miljarder

Daniel Ek: "Detta påverkar Spotify enormt"

"Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runt om i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin", skriver Daniel Ek till statsministern, enligt brevet som Veckans Affärer tagit del av.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!