Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Ek slår sig ihop med Sveriges finanselit

Spotify-chefen Daniel Ek.
Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sverige ska bli ett land att räkna med i det nya tech-landskapet. Det ska vara Spotify-grundaren Daniel Eks uttryckliga mål.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spotify-chefen Daniel Ek slår sig ihop med Sveriges ledande finansfamiljer.

Tillsammans ska de bidra till att skapa en techmotsvarighet till det politiska toppmötet i Davos, skriver Financial Times.

– Han vill sätta Sverige på kartan i denna nya värld, säger Marcus Wallenberg, svensk näringslivsprofil och medlem i flera Wallenbergstiftelser, till tidningen.

Sverige ska bli ett land att räkna med i det nya tech-landskapet.

Det ska vara Spotify-grundaren Daniel Eks uttryckliga mål. För att göra detta slår han sig nu ihop med flera av Sveriges tyngsta, och rikaste, entreprenörer. Tillsammans ska de finansiera det årliga toppmötet ”Brilliant Minds” som Ek sedan 2015 har ihop med tidigare Avicii-producenten Ash Pournouri. 

Mötet har fokus på tech och innovation och målet är att bli ett ”kreativt Davos”, i motsvarighet till det politiska toppmöte som hålls varje år i de schweiziska bergen.

Och nu sitter Daniel Ek, minst sagt, på ett berg av pengar. Wallenberg, Stenbeck och Olssons – vars företag består av bland annat Ericsson, Electrolux, Kinnevik, Zalando och Stena – backar nu toppmötet.

– Daniel Ek vill sätta Sverige på kartan mer i denna nya värld och nya ekonomin. Det handlar inte om en familj eller en entreprenör - det handlar om Sverige, säger Marcus Wallenberg.


LÄS ÄVEN: Knepen som hjälper dig hitta din musik på Spotify 


David Solomon väntas tala under Brilliant Minds

Familjerna har gått med på att stöda eventet över minst fem år, skriver Financial Times.

– Det är viktigt att Brilliant Minds främjar och stöder den föränderliga miljön vi har, som inte är välkänd utanför Norden, säger Daniel Ek till tidningen.

Årets event kommer löpa över två dagar och David Solomon, favorit till att bli nästa Goldman Sachs-vd, väntas tala. Under tidigare event har bland annat sångaren Wyclef Jean, prins Daniel och Skypegrundaren Niklas Zennström talat.


LÄS ÄVEN: Malin Ekman: Bakom kulisserna är Spotify inga hjältar