Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Damberg öppnar för att bryta upp Postnord

Mikael Damberg, S, är beredd att bryta det svensk-danska bolagssamarbetet inom Postnord. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om Postnord inte lyckas visa bättre kvalitet snart är näringsminister Mikael Damberg (S) beredd på att bryta det svensk-danska bolagssamarbetet. 

– Allt bygger på att danskarna också vill göra det, säger han i en intervju med Expressen. 

Näringsminister Mikael Damberg (S) är kritisk till hur Postnord fungerar och konstaterar att bolaget både har kvalitetsproblem och stora, ekonomiska bekymmer. 

– Jag har varit väldigt tydlig med att posten måste visa att de förbättrar resultatet och får en högre leveranssäkerhet, för det är det enda som kan öka förtroendet långsiktigt. Det finns inga genvägar för det, säger Mikael Damberg. 

Damberg: "Sämre kvalitet igen"

Efter en granskning som Post- och telestyrelsen tidigare gjort bedömdes det att Postnord hade gjort en del kvalitetsinsatser som skulle kunna förbättra kvalitén. Men det har de inte lyckats med, enligt Damberg. 

– Det såg bättre ut till en början. Men nu föll Postnord tillbaka lite i somras, då de hade sämre kvalitet igen. Nästa kvalitetsgenomgång kommer någon gång i början av nästa år. Då räknar jag med att Postnord i Sverige har ett bättre resultat än tidigare. 

Om de inte har det då? 

– Ledningen för Postnord vet att det här är en viktig fråga för den svenska regeringen och att vi väntar oss resultat. Sedan måste man vara lite ödmjuk, för just nu är bolaget inne i en väldigt bekymmersam situation där inte minst verksamheten i Danmark blöder. Löser man inte den frågan först hamnar bolaget i en mycket sämre situation. 

 

LÄS MER: Mariannes raseri mot Postnord: "Ni kan dra..."

 

Är du öppen för att bryta det danska samarbetet om det fortfarande inte funkar efter det? 

– Jag utesluter inga alternativ. Min prioritet är att den svenska postverksamheten ska fungera och hålla en hög kvalitet. I det aktieägaravtal som finns mellan Sverige och Danmark står det däremot tydligt att båda parter måste vara överens om man ska göra stora förändringar i bolaget. Så allt bygger i så fall på att danskarna också vill göra det. 

"Ledningen för Postnord vet att det här är en viktig fråga för den svenska regeringen och att vi väntar oss resultat", säger näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: MIKAEL SJÖBERG

"Realistiska förväntningar"

Hur lång tid tar det innan vi kommer ur ett sådant avtal i så fall?

– Vi ska nog ha realistiska förväntningar på vad som går att göra i ett läge där vi har stora ekonomiska förhandlingar. Mitt budskap har varit att de ekonomiska bekymmer som finns i Danmark i huvudsak är ett danskt problem. 

Mikael Damberg säger att det de facto att vi skickar allt färre brev som påverkar intäkterna i Postnord negativt, även om antalet skickade paket ökar.

– Sen faller ett stort ansvar på Maud Olofsson som tecknade det här avtalet, där Sverige har 60 procent av risken men bara 50 procent av inflytandet. Det är en väldigt märklig konstruktion där man inte tog höjd för de problem som danskarna har nu. De postanställda har tre årslöner utan arbetsplikt om de blir av med jobbet och det är det som förorsakar stora kostnader. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!