Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damberg förväntar sig ansvar från Ericsson

– Jag förväntar mig att Ericsson tar sitt fulla ansvar, säger Mikael Damberg.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han har känt till de planerade neddragningarna i flera veckor.

Nu kommer näringsminister Mikael Damberg, S, besöka de drabbade orterna – samtidigt som regeringen erbjuder viss hjälp till de anställda.

– Jag förväntar mig att Ericsson tar sitt fulla ansvar, säger Mikael Damberg.

De planerade neddragningarna, där 3000 människor riskerar att förlora jobbet, kom som ett dråpslag för de anställda på Ericsson.

Men förhandlingarna mellan företagsledning, fack och regering har pågått en längre tid avslöjade näringsminister Mikael Damberg vid en presskonferens i Rosenbad på tisdagseftermiddagen.

– Jag kan inte på rak arm säga när exakt jag fick första beskedet. Att det ett nytt sparprogram var på gång i Ericsson har vi känt till en längre tid. Det har också varit ganska mycket läckor. Jag har sen första dagen som näringsminister haft kontakt med Ericsson, säger Mikael Damberg.


LÄS ÄVEN: Det här händer med Ericsson


Vid presskonferensen presenterade han även regeringens krisplan för att se till att de som blir av med jobbet snabbt ska hitta ny anställning någon annanstans.


– De som behöver ska få utbildning för att gå vidare till nästa jobb. Möjligheten till stöd från EU:s globaliseringsfond ska analyseras och när vi ser hur det här utvecklas kan det även bli aktuellt att stärka upp lokala arbetsförmedlingskontor, säger Mikael Damberg.

"Ericssons besked går mot strömmen"

Trots den negativa nyheten om aviserade uppsägningar är han ändå positiv till delar av Ericssons besked – framför allt att företaget väljer att utveckla den nya 5G-tekniken i Sverige:

– Det är ett gott betyg att man väljer att utveckla morgondagens teknik i Sverige och det betyder mycket för övrig svensk industri.

Samtidigt är han förvånad över att företaget väljer att lägga ned andra delar av verksamheten i Sverige och centralisera den till Estland och Kina.

– Jag har engagerat mig väldigt starkt i att sätta svensk industri tillbaka på kartan och jag ser nu att det sker ett trendbrott. De största teknikföretagen har valt att anställa mer människor i Sverige och minskar sina anställda i Kina, säger Mikael Damberg.

Och fortsätter:

– Ericssons besked går därför mot strömmen. Men det kan ju ha sina förklaringar i att Ericsson är väldigt illa ute eller har en mycket besvärligare marknad och tvingas göra nerdragningar.


LÄS ÄVEN: Ericsson-anställd: "Känns jobbigt"


Näringsministern kommer nu besöka de orter som drabbas hårdast av neddragningarna och planerar att åka till Kumla redan under onsdagen

– Jag känner med de anställda och deras familjer. Jag kommer träffa alla berörda i Kumla för att fråga hur de ser på situationen nu, säger Mikael Damberg.

M bekymrade över Ericssons besked

Flera delar av oppositionen menar att villkoren för den här typen av större företag måste bli bättre, att regeringen måste jobba mycket hårdare.

– Jag är bekymrad över vad som händer just nu. Den svenska konkurrenskraften är för svag, att vi tar de stora företagen för givna snarare än att föra en politik som verkligen gynnar dem, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Även IF Metalls ordförande Anders Ferbes är orolig och i en intervju med Sydsvenskan uttrycker han farhågor för att Ericssons beslut att separera produktion och utveckling kan leda till att Ericsson i framtiden lämnar Sverige helt.

Men Mikael Damberg tror inte på det svarta scenariot:

– Jag ser inga sådana tecken i dag. Ericsson säger ju snarare tvärtom, att de vill utveckla 5G-tekniken i Sverige. Jag ser gärna att Ericsson och andra företag utvecklar mer produktion i Sverige, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!