– Bra, inte minst för en del äldre, men också för tanter i min ålder i ärlighetens namn, säger finansminister Magdalena Andersson S. Foto: Lisa Mattisson– Bra, inte minst för en del äldre, men också för tanter i min ålder i ärlighetens namn, säger finansminister Magdalena Andersson S. Foto: Lisa Mattisson
– Bra, inte minst för en del äldre, men också för tanter i min ålder i ärlighetens namn, säger finansminister Magdalena Andersson S. Foto: Lisa Mattisson
– Nu har vi ett annat omvärldsläge, med många nya människor i Sverige som behöver jobb. Det skulle förvåna mig om inte regeringen ser det och lyssnar på till exempel Arbetsförmedlingen, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, M. Foto: Axel Öberg– Nu har vi ett annat omvärldsläge, med många nya människor i Sverige som behöver jobb. Det skulle förvåna mig om inte regeringen ser det och lyssnar på till exempel Arbetsförmedlingen, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, M. Foto: Axel Öberg
– Nu har vi ett annat omvärldsläge, med många nya människor i Sverige som behöver jobb. Det skulle förvåna mig om inte regeringen ser det och lyssnar på till exempel Arbetsförmedlingen, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, M. Foto: Axel Öberg
– Rutavdraget har skapat över 20 000 jobb och förenklat människors och familjers vardag. Sverige behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, KD. Foto: Anna-Karin Nilsson– Rutavdraget har skapat över 20 000 jobb och förenklat människors och familjers vardag. Sverige behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, KD. Foto: Anna-Karin Nilsson
– Rutavdraget har skapat över 20 000 jobb och förenklat människors och familjers vardag. Sverige behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, KD. Foto: Anna-Karin Nilsson
– För tiotusentals utrikesfödda har det varit första steget in på arbetsmarknaden. Jag är mycket glad över att vi nu ser till att det blir en breddning. Foto: Sven Lindwall– För tiotusentals utrikesfödda har det varit första steget in på arbetsmarknaden. Jag är mycket glad över att vi nu ser till att det blir en breddning. Foto: Sven Lindwall
– För tiotusentals utrikesfödda har det varit första steget in på arbetsmarknaden. Jag är mycket glad över att vi nu ser till att det blir en breddning. Foto: Sven Lindwall
– Vi ser tyvärr att tillväxten bland rutföretagen minskar efter diverse försämringar i avdraget. Förhoppningsvis kan detta få fart på tillväxten i branschen och skapa fler enkla jobb. Foto: Folkpartiet– Vi ser tyvärr att tillväxten bland rutföretagen minskar efter diverse försämringar i avdraget. Förhoppningsvis kan detta få fart på tillväxten i branschen och skapa fler enkla jobb. Foto: Folkpartiet
– Vi ser tyvärr att tillväxten bland rutföretagen minskar efter diverse försämringar i avdraget. Förhoppningsvis kan detta få fart på tillväxten i branschen och skapa fler enkla jobb.  Foto: Folkpartiet

Då kommer nya utökade rutavdraget

Publicerad

Planerar du att flytta eller rusta upp trädgården? Vänta till den 1 augusti.

Då kommer rutavdraget sannolikt att omfatta fler flytt- och trädgårdstjänster än i dag – bland annat datatjänster i hemmet.

– Bra, inte minst för en del äldre, men också för tanter i min ålder i ärlighetens namn, säger finansminister Magdalena Andersson S.

Regeringens och alliansens förslag om att rutavdraget även ska omfatta till fler trädgårdstjänster, flyttjobb och IT-tjänster i hemmet väntas träda i kraft redan den 1 augusti, enligt den lagrådsremiss som skickas till Lagrådet i dag.

– Det finns fler trädgårdstjänster man kan få avdrag för, bland annat trädbeskärning, säger finansminister Magdalena Andersson, S.

Förslaget var en del av den breda migrationsöverenskommelse som regeringen träffade med allianspartierna i höstas.

– Nu levererar vi på den överenskommelsen, säger Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att privatpersoner kan dra av halva arbetskostnaden för tjänster som omfattas av den utökade rutavdraget - upp till 25 000 per person och år.

 

LÄS OCKSÅ: Rekord för rut- och rot

 

Magdalena Andersson bedömer att utökningen kan skapa nya jobb för människor som i dag inte har arbete.

– Samtidigt är det viktigt att vara tydlig med att den här utvidgningen inte kommer att lösa arbetsmarknaden för att de människor som nu är nyanlända ska ta sig in på arbetsmarknaden. De kommer krävas många fler åtgärder, säger hon.

Allianspartierna ville att taket för rutavdrag ska återställas till samma nivå som under alliansregeringen: 50 000 kronor per person och år.

Avvisat kravet hittills

Hittills har regeringen avvisat önskemålet med argumentet att det bara är 1-2 procent av svenskarna som använder rutavdrag för mer än 25 000 kronor per år.

Förra månaden krävde även Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, att rutavdraget ska fördubblas för att göra arbetsmarknaden öppnare för utrikesfödda.

– Nu har vi ett annat omvärldsläge, med många nya människor i Sverige som behöver jobb. Det skulle förvåna mig om inte regeringen ser det och lyssnar på till exempel Arbetsförmedlingen, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, M.

Rutavdrag är ett effektivt sätt att skapa nya arbetstillfällen, enligt Wykman.

– Det är en viktig pusselbit för att motverka nytt utanförskap och att det blir alldeles för stora belastningar på offentliga finanser.

 

LÄS OCKSÅ: AF-chefen vill fördubbla rutavdraget

 

Förhoppningen delas av de andra allianspartierna:

– Rutavdraget har skapat över 20 000 jobb och förenklat människors och familjers vardag. Sverige behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, KD.

Per Åsling, C, ordförande i skatteutskottet:

– För tiotusentals utrikesfödda har det varit första steget in på arbetsmarknaden. Jag är mycket glad över att vi nu ser till att det blir en breddning.

Mats Persson, Liberalernas skattepolitiska talesperson, välkomnar breddningen av rutavdraget men betonar att L hade velat gå ännu längre.

– Vi ser tyvärr att tillväxten bland rutföretagen minskar efter diverse försämringar i avdraget. Förhoppningsvis kan detta få fart på tillväxten i branschen och skapa fler enkla jobb. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen