Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cykelkaos vid Mall of Scandinavia

Det har tidigare rapporterats om stora trafikproblem vid Mall of Scandinavia i Solna med köer ut till E4.
Foto: /All Over Press
Som Dina pengar kunde berätta tidigare i veckan skapar den stora anstormningen till den nya jättegallerian intill Friends arena i Solna trafikproblem med långa köer och svårigheter att hitta parkerings som följd.
Foto: Andreas Sandström

Det har tidigare rapporterats om stora trafikproblem vid Mall of Scandinavia i Solna med köer ut till E4. 

Men även för cyklister som passerar i området är det svårt att ta sig fram, skriver Dagens Nyheter

Som Dina pengar kunde berätta tidigare i veckan skapar den stora anstormningen till den nya jättegallerian intill Friends arena i Solna trafikproblem med långa köer och svårigheter att hitta parkerings som följd. Ägarna Unibail-Rodamco sa då i ett mejl att trafiksituationen fungerar, men säger nu till Dagens Nyheter att de ser över trafiksituationen för bilister. 


LÄS OCKSÅ: Ficktjuvar köpfestens baksida i Mall of Scandinavia.


Men det är inte bara bilisterna som har svårt att ta sig fram till shoppingmeckat. Även de på två hjul, cyklisterna vittnar om kaos. Bland annat är det svårt att hitta cykelvägen som är dåligt utmärkt och på vissa ställen försvinner helt längs Kolonnvägen som går förbi i närheten av Mall of Scandinavia. 

– Det är bedrövliga förhållanden. Man har fullständigt satt cykel på undantag. Du får svart på vitt genom att försöka cykla där ute, hur cyklisterna ställs inför väldigt svåra och besvärliga vägval när de ska färdas till, från och igenom området, säger Krister Isaksson, trafikplanerare och cykelexpert. 

– Jag har cyklat här hundra gånger och har lärt mig hur jag ska göra. Jag har fått hitta min egen lilla slinga. Det är så dumt. Och farligt. Antingen får man en arg bilist eller en arg gående efter sig, säger Won-Mie Kim till tidningen. 

Krister Isaksson riktar stor kritik mot lösningen för cyklister och menar att det är något som bilister aldrig hade accepterat. 

– Man skulle naturligtvis hanterat cykeltrafiken lika omsorgsfullt och noggrant som man hanterat biltrafiken. Det är ju inga vägar som slutar i tomma intet där man får knuffa bilen och försöka ta sig fram via gångbanor eller cykelbanor, säger han. 


LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofias mentor utsedd till årets förebild. 


Solna Stad lovar nu att se över situationen. Det saknas cykelkarta och under 2016 ska nya skyltar sättas upp och i budget för nästa år satsas totalt fyra miljoner för att förbättra för cyklisterna. Detta till skillnad mot Sollentuna som enligt DN har en motsvarande budget på 40 miljoner kronor. Andreas Evestedt är biträdande statsmiljöchef på Solna stad och säger att man löpande gör utvärderingar och trafikmätningar för att titta på hur trafiken fungerar i arenastaden och kring Mall of Scandinavia. 

– Det är ett väldigt viktigt underlag för att se hur vi behöver göra förändringar eller förbättringar för framkomligheten. Det har identifierats att det behövs göras förbättringar för framkomligheten för cyklister.

Även skyltar ska sättas upp i arenastaden för att göra det enklare för cyklister att orientera sig. En punkt man jobbar med är att markera ut en väg från den nya signalbron som ska leda fram cyklister till arenaområdet och Mall of Scandinavia, en åtgärd som enligt Evestedt ska göras omgående.

När han vänder sig till de cyklister som upplever problem i området i dag säger han:

– Vi tittar på det och lyssnar på de synpunkter som kommer in. Vi sammanställer och tittar på var man upplever att problem finns. Där tittar vi på nu vad som behövs göras. 

Lena Rune som är centrumchef på Mall of Scandinavia skriver i ett mejl till Expressen att det är oerhört viktigt för dem att de är tillgängliga för besökare och att de erbjuder parkeringsmöjligheter för cyklister. För övriga frågor hänvisar hon till Solna stad med vilka man för en löpande dialog med kring tillgänglighetsfrågor. 


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!