Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cristina Stenbeck lämnar nyckelposition

Det är oklart varför Cristina Stenbeck, 40, inte längre vill sitta i Tele 2:s valberedning. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Cristina Stenbeck fick axla pappa Jans mantel när han avled 2002. Hon var då 25 år gammal. 2007 blev hon styrelseordförande i Kinnevik, en post som hon lämnade 2016, men kvarstår som styrelsemedlem. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, 40,  lämnar överraskande Tele 2:s valberedning.

Beskedet gavs i ett pressmeddelande från på fredagsmorgonen.

Kinnevik har utsett bolagets vd Georgi Ganev till medlem av Tele2:s valberedning i stället för Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck med bolag är den enskilt störste ägaren i Kinnevik med 33,3 procent av rösterna, vilket motsvarar drygt 9 procent av kapitalet. 

Varför hon inte längre vill sitta i telebolagets valberedning är oklart.

Det finns tecken på att Cristina Stenback är på väg att trappa ner.

Våren 2016 meddelande hon att hon avgår som ordförande i Kinnevik, men stannade som styrelsemedlem. Hon hade då suttit ordförande sedan 2007.

– Efter så lång tid på ett jobb, som jag inte sökte, känner jag att det finns bättre sätt att använda mina förmågor. Innan jag fyller 40 vill jag ägna mig mer åt det jag är bäst på”, sa Cristina Stenbeck till Breakit.

 

LÄS OCKSÅ: De gästande Cristina Stenbecks 40-årsfest 

 

Cristina Stenbeck  berättade också hon i framtiden vill jobba mer med grundarna för Stenbecksfärens bolag och komma närmare entreprenörerna inom Kinnevik. Hon signalerade också att hon ville ägna sig mer åt familjen.

Förra sommaren intervjuades hon av brittiska tidningen Financial Times och skickade då ut en tydlig signal om sin framtid:

– Jag vill engagera mig i tillväxtinvesteringar – titta på nya vertikaler, rekrytering av nya talanger”, sa hon och pekade ut tre investeringsområden som investmentbolaget Kinnevik ska fokusera på: hälsa, finansiella tjänster och mode.

Cristina Stenbeck om flytten till Sverige

Cristina Stenbeck fick sitt fjärde barn hösten 2016. Hon framträder ytterst sällan i intervjuer, men 2015 ställde hon upp i Dagens industri och berättade då att familjen skulle flytta till Sverige.

Cristina Stenbeck med maken Alexander Fitzgibbons i samband med att prins Oscar döptes i Slottskyrkan i maj 2016. Hon väntade då sitt fjärde barn. Foto: OLLE SPORRONG

– För mig är det ett äventyr att komma tillbaka då jag är född och uppvuxen i USA. Jag har inte bott i Sverige sedan jag var student i Lund och jag vet från så många håll att det är ett bra ställe att uppfostra barn till att vara allmänbildade och i vårt fall ha en närmare anknytning till sina rötter och känsla av familjens historia, sa hon till tidningen.

Hon gifte sig år 2005 med Alexander  Fitzgibbons.

Efter morgonens besked om förändringen av Tele 2:s valberedning består valberedningen nu av Georgi Ganev, utsedd av Kinnevik AB, John Hernander, utsedd av Nordea Fonder, samt Hans Ek, utsedd av SEB Investment Management AB.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!