Cristina Stenbeck avgår som ordförande i Kinnevik. Foto: Lisa Mattisson Exp
Cristina Stenbeck avgår som ordförande i Kinnevik. Foto: Lisa Mattisson Exp

Cristina Stenbeck avgår som ordförande

Publicerad

Cristina Stenbeck avgår som ordförande i Kinnevik.

– Efter så lång tid på ett jobb, som jag inte sökte, känner jag att det finns bättre sätt att använda mina förmågor. Innan jag fyller 40 vill jag ägna mig mer åt det jag är bäst på”, säger Cristina Stenbeck till Breakit.

Hon berättar också att hon i framtiden vill jobba mer med grundarna för Stenbecksfärens bolag och komma närmare entreprenörerna inom Kinnevik.

Cristina Stenbeck har suttit som ordförande i Kinnevik sedan 2007.

I pressmeddelandet uppger hon att hon kommer fortsätta att vara en aktiv ägare – och engagera sig i valberedningen i Kinnevik även i framtiden.

"Det har varit en enastående resa bestående av intensivt arbete och stora framgångar. Kinnevik är i dag starkare än någonsin, med en fantastisk portfölj inom såväl mobiltelefoni som digitala tjänster och den starkaste balansräkningen i bolagets historia." skriver Cristina Stenbeck i ett pressmeddelande.

För en dryg vecka sedan avgick Cristina Stenbeck som ordförande för e-handelsföretaget Zalando, där Kinnevik är storägare. Men att hon nu lämnar över klubban i maktbolaget Kinnevik är en betydligt större förändring.

Cristina Stenbeck lämnar även styrelsen i Millicom.

Cristina Stenbeck är dotter till finansmannen Jan Stenbeck som under under 1900-talets slut rönte framgångar inom bland annat mobiltelefoni och mediebranschen. Han var bland annat den som introducerade reklam-tv i Sverige när TV3 började sända.

Sedan Jans bortgång 2002 har Cristina Stenbeck gradvis axlat allt mer ansvar och har de senaste tio åren varit ordförande i Kinnevik, det tyngsta bolaget inom Stenbecksfären. En post hon nu alltså lämnar.

"Kan jogga till kontoret"

För ett år sedan avslöjande Dagens industri att Cristina Stenbeck planerade att flytta från London till Stockholm tillsammans med sin familj.

Cristina Stenbecks make Alex Fitzgibbons är chef för det brittiska eventföretaget Fait Accompli med verksamhet över hela världen.

– Det är det bästa beslutet för min familj och vår grupp just nu, sa Cristina Stenbeck till tidningen och motiverade flyttplanerna med att familjen vill tillbringa mer tid i Sverige och "bygga en starkare bas för våra barn att känna sig svenska och börja komma i kontakt med en viktig del av deras arv".

LÄS OCKSÅ : Cristina Stenbeck flyttar till Stockholm

För nyhetsbyrån Direkt berättar Cristina Stenbeck att nu kan jogga till jobbet på Skeppsbron.

– Jag är i Stockholm i dag och kan jogga till kontoret om jag vill, och jag har varit här sedan i fjol. Jag bor här, och kommer att fortsätta bo här, säger hon.

På nyhetsbyrån Direkts fråga om Cristina Stenbeck tror att arbetsbelastningen kommer att minska svarar hon:

– Jag tror att den blir annorlunda. Jag kommer att göra vad som krävs för att assistera Kinnevik i dess resa. Vi har en strategisk femårsplan som vi kommit ungefär halvvägs igenom, och har mycket kvar att uppnå som styrelse.

Till efterträdare föreslår Cristina Stenbeck och Kinneviks valberedning Tom Boardman som ny styrelseordförande.

– Tom har varit en aktiv medlem av styrelsen de senaste fem åren, och har bidragit med sin erfarenhet från att leda och bygga bolag inom ett flertal sektorer, såsom telekommunikation, finansiella tjänster och detaljhandel. Hans bakgrund som grundare och VD medför även värdefulla perspektiv till Kinneviks operativa arbete, säger Cristina Stenbeck i kommunikén.

Alectas ägarrepresentant Ramsay Brufer sitter i Kinneviks valberedning tillsammans med Cristina Stenbeck.

Han tycker att det är positivt att Cristina Stenbeck bor i samma stad som Kinnevik har sitt huvudkontor.

– Kinnevik är ett svenskt börsnoterat bolag och många av ägarna, institutionerna och de andra huvudägarna familjen von Horn och Klingspor, bor ju också i Sverige. Ur hennes synvinkel är det positivt att också ha den förankringen i Sverige. Men det är hennes beslut var hon bor, säger han.

Var hennes eget beslut

Han slår fast att det var på eget initiativ som Cristina Stenbeck beslöt att lämna över ordförandeklubban och att han blev "chockad" när han fick beskedet.

– Det var inte det första man tänkte på att hon skulle lämna styrelsen men samtidigt så känns det ganska naturligt att hon koncentrerar sig på det hon vill göra mest, att utveckla Kinnevik, säger Ramsay Brufer och fortsätter:

– Som ordförande är man tyngd av väldigt mycket administrativa saker. Alla vänder sig till ordförande i olika små och stora frågor. Det slipper hon nu och kan istället ägna sig åt affärerna som är det hon tycker är roligast och gör bäst, säger han.

Cristina Stenbecks ledarskap har betytt väldigt mycket för Kinneviks utveckling, enligt Ramsay Brufer.

– Kinnevik har alltid utvecklats. När Jan Stenbeck tog över var det media i första hand. Hon har gått mot e-handel och digitala frågor. Korsnäs är avvecklat från bolaget. Efter de här dryga tio åren som Cristina Stenbeck varit aktiv är det ett helt nytt bolag.

Cristina Stenbeck kommer att fortsätta som ledamot i styrelsens tillsammans med bland andra den tidigare finansministern Anders Borg och Wilhelm Klingspor, som representerar en av Kinneviks gamla ägarfamiljer, enligt valberedningens förslag.

– Det har varit har en diskussion med valberedningen under längre tid om att Cristina ville, med fullt support av valberedningen, gå från att vara arbetande styrelseordförande till styrelseledamot och aktiv ägare och få mer tid till att träffa entreprenörer, sätta sig in i nya affärsmodeller och arbeta lite friare, säger Torun Litzén, Kinneviks informationsdirektör.

Fortsätter ha makt

Cristina Stenbeck kommer också att behålla den centrala maktpositionen som ordförande i valberedningen.

– Som en aktiv representant för bolagets största aktieägare ämnar jag även fortsätta leda arbetet i Kinneviks valberedning, säger Cristina Stenbeck i kommunikén.

Kinneviks nye ordförande Tom Boardman har varit styrelseledamot i Investment AB Kinnevik sedan 2011. Han är även styrelseledamot i Nedbank Group, Woolworths Holdings, Royal Bakofeng Holdings och African Rainbow Minera. Boardman är sydafrikansk medborgare och är utbildad vid University of Witwatersrand, Sydafrika.

Kinneviks aktieägare ska ta ställning till förslaget till ny styrelse på årsstämman den 23 maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen