Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiker säljer skydd – 759 procent dyrare

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Vice partiledaren för Alternativ för Sverige (AFS), William Hahne, startar en butik för ansiktsmasker. Priset: 759 procent dyrare än normalt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Skyddsmasker är en bristvara i coronakrisens Sverige – inte minst inom sjukvården. Nu startar vice partiledaren för Alternativ för Sverige (AFS), William Hahne, en butik för ansiktsmasker. Priset: 759 procent dyrare än normalt.

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker när jag satsade mitt livs besparingar för att importera dessa andningsskydd till Sverige så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige”, säger Hahne i en kommentar till Expressen.

AFS är ett nationalistiskt och högerradikalt parti som leds av bland andra vice partiledaren är William Hahne, som har ett förflutet inom Sverigedemokraterna.

Hahne startade nyligen en webbshop, där han säljer ansiktsskydd som ska skydda mot coronaviruset.

Likvärdiga ansiktsmasker som Hahne säljer kostar 29 kronor i en vanlig butik, där de nu är slutsålda. William Hahnes pris: 249 kronor.

Såhär skriver Hahne själv på Facebook om sin affärsidé:

”Jag har fått en del frågor om det är moraliskt rätt att sälja andningsskydd till privatpersoner för marknadsmässiga priser i ett läge där det på vissa håll råder brist på dem inom sjukvården (på grund av Sveriges urusla beredskap och katastrofala smittskyddshantering). Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade.”

”Personliga risker”

Expressen har haft kontakt med William Hahne via mejl:

Du säljer ansiktsmasker med ett FFP2 filter för 249 kronor. På butiken Gårdsman kan man normalt köpa dessa masker för 29 kronor?

”Inköpspriserna från fabrikerna är i dagsläget 10-20 gånger högre än normalt sett. Inköpspriserna på andningsskydd har skjutit i höjden hos alla fabrikörer på grund av den extremt höga efterfrågan i världen, brist på råmaterial, produktionsbortfall i och med stängda fabriker, samt eftersom en del länder har infört exportförbud av andningsskydd.”


AFS, där du är vice partiledare, säger sig värna om Sverige och svenskarna. Är ett prispålägg på 700 procent ett bra sätt att värna om befolkningen tycker du?

”Inköpspriserna från fabrikerna är i dagsläget 10-20 gånger högre än normalt sett så ditt påstående om prispålägget stämmer inte. Inköpspriserna på andningsskydd har skjutit i höjden hos alla fabrikörer på grund av den extremt höga efterfrågan i världen, brist på råmaterial, produktionsbortfall i och med stängda fabriker, samt eftersom en del länder har infört exportförbud av andningsskydd. Om jag inte hade tagit enorma personliga risker när jag satsade mitt livs besparingar för att importera dessa andningsskydd till Sverige så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt.”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.