Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coop-vd:n tvingades gå – fick 31 miljoner kronor

Sonat Burman-Olsson.
Foto: /ALL OVER PRESS
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Sonat Burman-Olsson kallades för succé-vd när hon vände röda siffror till svarta på Coop Sverige efter att hon tagit över vd-posten 2014.

2017 fick hon oväntat sparken.

Men hon gick inte lottlös för det: Drygt 30 miljoner kronor betalades ut i slutlön. 

”I efterhand kan man konstatera att vi borde ha erbjudit ett annat upplägg. Det har vi dragit lärdom av”, skriver Coops styrelseordförande Tommy Ohlström i ett mejl. 

Den 16 augusti 2017 kom ett överraskande pressmeddelande från Coop Sverige. Sonat Burman-Olsson, då 58 år, skulle lämna posten som vd. 

– Sonat blev uppsagd, sa en källa med direkt insyn till Expressen strax efter det hänt.

Sonat Burman-Olsson hade under tidigare år gjort sig framgångsrik på konkurrenten Ica. Där hade hon varit finansdirektör och vice vd. 

I en kommentar till Expressen skrev styrelseordförande Tommy Ohlström: ”Vi tackar Sonat Burman-Olsson för hennes viktiga insatser”.

Sonat Burman-Olssons insatser i Coop beskrevs som en riktig bedrift. Koncernen var ett sjunkande skepp, sett till finanserna när hon anställdes 2014, med förluster varje år lång tid bakåt. Men hon räddade ekonomin och hyllades för sina insatser.

Fick både avgångsvederlag och gratifikation

Enligt Tommy Ohlström var anledningen till Burman-Olssons höga slutlön att det både handlade om ett avgångsvederlag och en gratifikation.

”Överenskommelsen var att gratifikationen skulle betalas ut om överenskomna mål uppnåddes och eftersom hon nådde målen så föll gratifikationen ut. Därför blev den totala summan så hög”, skriver han i en kommentar.

Tommy Ohlström skriver också att man nu har gjort om sin praxis:

”Vi har dragit lärdom av de beslut som fattades av dåvarande styrelse och har i dag förändrat praxis kring den här typen av ersättningar. Nuvarande vd har till exempel ett mer restriktivt avtal utan gratifikationer”.

Uppvuxen i en rik familj i Istanbul

Sonat Burman-Olsson föddes i en framstående familj i Ankara 1958. Båda hennes föräldrar var advokater och hennes pappa satt bland annat i Renaults styrelse, varför hennes akademiska framtid föll på en högskola i Paris.

Det passade bra, eftersom den politiska stämningen i Turkiet var orolig just då.

Under högskoletiden träffade hon en svensk pojkvän som hon flyttade till Sverige med, och som hon också gifte sig med. Att få sitt första svenska jobb är fortfarande hennes största bedrift, har hon sagt i många intervjuer. Hon möttes av många nej, tills hon till slut fick sitt första jobb 1984 på ett kassaregisterföretag. 

Efter det gick karriären spikrakt uppåt med olika chefspositioner på en rad stora bolag – bland dem höga positioner på Siemens, British Petroleum, Electrolux, Ica-gruppen och slutligen på Coop Sverige. 

– Jag har älskat alla mina jobb. Och jag har alltid velat göra bra ifrån mig och varit lojal, duktig och vänlig – vilket också genererat nya jobb, sa hon i en intervju med Göteborgsposten i november 2018. 

Naturligt avslut i koncernen?

Förmodligen fick Sonat Burman-Olsson gå från koncernen för att Coop helt enkelt delats upp i två delar, och att styrelsen vill ha en ny ledning. 

– Bolaget är på väg in i en ny struktur och hennes uppdrag – att vända Coop Sverige – är slutfört och det ska hon ha en eloge för, sa Tommy Ohlström till branschtidningen Market när det blev klart att Olsson skulle lämna.Han uttalade sig också om det stora belopp Sonat Burman-Olsson fick ta del av när hon slutade, och kallade det ”en väldigt stor kostnad”.

”Är väldigt mycket pengar”

– Medlemmarna tycker antagligen att det är väldigt mycket pengar, vilket det är, sa Ohlström till Market i höstas.

På frågan hur han ändå motiverade en kostnad på över 30 miljoner kronor svarade han:

– Coop hade gått med förlust i många år. Det var absolut nödvändigt att bryta den utvecklingen. Det var det uppdrag Sonat Burman-Olsson fick och som hon också lyckades med. För att få en sådan leverans av en vd måste vi erbjuda marknadsmässiga villkor och det var det vi gjorde.

Just nu sitter Sonat Burman-Olsson i tre svenska styrelser: störst är styrelsen för Postnord där hon suttit sedan april 2018. Hon sitter också i styrelsen för ett moderbolag inom byggindustrin: Lindab International AB, där hon suttit sedan 2011, samt för Lantmännen som hon valdes in i maj i fjol.

Expressen har sökt Sonat Burman-Olsson för en kommentar.

Var kom miljonerna från?

Den totala slutlönen såg ut så här för Sonat Olsson efter att hon fått gå från Coop, enligt branschtidningen Market.se:


Grundlön: 7 795 000 kronor.

Avgångsvederlag: 11 008 000 kronor.

Gratifikation: 12 342 000 kronor.

Totalt: 31 145 000 kronor.


Källa: market.se