Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coop kan ha förlorat miljoner på IT-attack

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Coop drabbades hårt av IT-attacken.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN
Attacken kan ha kostat Coop hundratals miljoner kronor.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

IT-attacken kan ha kostat Coop hundratals miljoner kronor.

Nu vittnar tidigare anställda på mjukvaruleverantören Kaseya, som utsattes för attacken, om tidigare kända brister i säkerhetssystemet, rapporterar Bloomberg.

Fler attacker kan också vara att vänta i framtiden.

– Det här är den första riktiga väckarklockan för detaljhandeln – det kunde ha drabbat H&M eller Ica och det kommer att hända igen, säger finanskonsulten Rolf Karp till DN.

Det dröjde en vecka innan Coop kunde öppna sina butiker i Sverige igen. 

Ransomwareattacken, som påverkade flera samhällsviktiga aktörer i Sverige, var unik i sitt slag och pressade företagen att betala en lösensumma för att åter få kontroll över sina datasystem.

Sverige var enligt nyhetsbyrån AP ett av de länder i världen som var ”värst drabbat”.

Totalt berördes 1 500 olika företag runtom i världen av hackerattacken som den ryska hackergruppen Revil misstänks ligga bakom.

Nu vittnar Ex-anställda på Kaseya, som tillhandahåller mjukvaran till kassasystemet hos Coop, att de under flera år slagit larm till sin arbetsgivare gällande säkerhetsbrister i datasystemet, rapportera Bloomberg.

De menar att Kaseyas mjukvara var svagt krypterad och att den sällan uppdaterades för att åtgärda bristerna, rapporterar Bloomberg. De ska även fått sparken eller valt att sluta själva när de påtala säkerhetsbristerna för ledningen.

Bloomberg skriver vidare att Kaseya avböjt att kommentera uppgifterna. 

Måste förvänta oss fler attacker

Rolf Karp jobbar som oberoende finanskonsult. Han berättar för DN att vi kan vänta oss ytterligare attacker som drabbar andra stora företag i framtiden.

– Det här visar en stor sårbarhet – till exempel att det inte finns några reservsystem. Problemen ökar i takt med att allt mer kopplas upp online. Branschen måste titta på krypteringslösningar, hur man kan skydda kassasystemen med mera. Det är ingen lätt uppgift.

Även om Coop eller KF, Kooperativa förbundet själva inte velat spekulera i den ekonomiska kostnaden, så tror Rolf Karp att attacken blev en kostsam affär för dagligvarukedjan. 

– Det kommer att kosta Coop mycket pengar. Vi talar hundratals miljoner i förlorade intäkter samtidigt som man har kvar sina kostnader. Till detta kommer att det krävs nya it-investeringar för att minimera framtida störningar, säger Rolf Karp till DN.

Glädjen när Coop öppnar: ”Känns stort, folk är lite blyga bland hyllorna”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!