Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christinas upptäckt på Icas vispgrädde upprör

Christina Dahlén är glad över att så många läst hennes inlägg på Facebook.
Foto: Privat
Det är den här grädden som Christina Dahlén reagerat på.
Foto: Privat

När Christina Dahlén gjorde upptäckten på Icas vispgrädde skrev hon ett argt inlägg på Facebook.

Nu har inlägget spridits av över 10 000 personer – och skapat upproriska känslor i kommentarerna.

– Det berör tydligen folk, säger Christina Dahlén.

Det var i fredags som Christina Dahlén, 65, från Morjärv i Kalix kommun hade köpt Icas vispgrädde på 36 procent. Men när hon läste innehållsförteckningen reagerade hon på att grädden producerats i Österrike.

– Varför måste man åka utomlands för att producera grädde? Det tycker jag är knasigt. Våra svenska bönder borde komma i första hand, berättar hon.

Grädden produceras i Österrike.
Foto: Privat

Då bestämde hon sig för att skriva ett inlägg om detta på Facebook. Men föga visste hon att inlägget bara några dagar senare skulle ha delats över 10 000 gånger och fått drygt 3 000 reaktioner.

– Jag skrev att man gärna fick dela det, men att det skulle bli sådan uppslutning, det hade jag väl aldrig tänkt. Men folk är ju irriterade på att det produceras utomlands, säger Christina Dahlén.

Hon är glad över att det är så många som reagerat på hennes inlägg.

– Det är helt fantastiskt att det berör så många. Det är många som tycker att det är helt vansinnigt, säger Christina Dahlén.

Ica: Kommer att bli svensk

Mjölkråvaran i Icas vispgrädde kommer alltså från Österrike. På Ica meddelar man att man från vecka sju kommer att använda svensk mjölkråvara.

”Anledningen till att den inte varit svensk tidigare är att det är brist på viss typ av mjölkråvara. Det finns ett underskott på mjölkfett som används till grädde och smör, medan det finns ett överskott av mager mjölkråvara. Detta har gjort det svårt att säkra volymer av fetare produkter”, säger presschef på Ica, Anna Hedström, i ett mejl.

Det var den här grädden som Christina Dahlén reagerade på.

Ica om ilskan: ”Tråkigt”

I sitt inlägg skriver Christina Dahlén att hon aldrig mer ska köpa vispgrädden. En kommentar som går igen hos flera av dem som kommenterat.

Jag ska då aldrig köpa det mer”, skriver en person.

Köp svenskt så långt det går”, skriver en annan.

”Det är naturligtvis tråkigt men vi kommer inom några veckor ta bort den här produkten och ersätta den med en svensk grädde”, skriver Anna Hedström.

Christina Dahlén hoppas att hennes inlägg varit en väckarklocka för dem som läst det. Både för konsumenter och tillverkare.

– Jag hoppas att producenterna och handlarna lyssnar på folket, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!