Christina Husmark Pehrsson: Det är för tidigt att dra slutsatser

Publicerad
Uppdaterad
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M) tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser av sjukvårdsreformen.
Hon passar samtidigt på att dela ut en känga till både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan:
- Två tredjedelar av de sjukskrivna kan få gå vidare inom Arbetsförmedlingen - det är bättre resultat än vad de har lyckats med hittills, säger Husmark Pehrsson till Expressen.se.
Den största smällen i kritikstormen har det ansvariga statsrådet, Moderaten Christina Husmark Pehrsson, fått ta. Men hon anser att det har gått för kort tid sedan reformen genomfördes för att man ska kunna slå fast några sanningar.
- För det första: Personer som är allvarligt sjuka, får daglig vård eller behandling eller har någon psykisk sjukdom har möjlighet att ansöka om att ha kvar sjukpenningen. De ska över huvud taget inte över till Arbetsförmedlingen, säger Husmark Pehrsson till Expressen.se.

"Knappt hunnit påbörja"

Hon menar att många bara varit i introduktionen i en dryg månad när enkäten gjordes.
- Man hade knappt hunnit påbörja kartläggningen eller introduktionen. Många av de personer som kommer över nu kanske behöver sex månader, ett år eller mer för att få rätt hjälp och stöd. Många borde ha fått insatserna för många, många år sedan.
Stämmer det att regeringen har hävdat att endast 10 procent är i behov av fortsatt vård?
- Jag har ingen anledning att gå på andra siffror än de som Försäkringskassan har gått ut med, att ungefär en tredjedel som går till Arbetsförmedlingen kan bli föremål för att komma tillbaka till sjukförsäkringen. Resten då? Jag tycker att det känns positivt att två tredjedelar skulle kunna få gå vidare inom Arbetsförmedlingen, med någon form av insatser. Det är bättre resultat än vad Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har lyckats med hittills.
ST-medlemmarna tycker att regeringens insatser är felriktade?
- Arbetsförmedlingen har fått alla resurser de behöver. De har anställt 2 000 coacher. Jag har gjort väldigt många besök på arbetsförmedlingar runtom i landet, man har anställt arbetsterapeuter, psykiater, sjukgymnaster och så vidare. När de resurserna är uttömda kan vi göra en bedömning av vems prognos som var rätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen