Christina Holgersson i Björkelycke i Blekinge fick en chock när elräkningen kom. Foto: SVT
Christina Holgersson i Björkelycke i Blekinge fick en chock när elräkningen kom.  Foto: SVT

Christina Holgersson fick elräkning på 70 000 kronor

Publicerad
Uppdaterad
Christina Holgersson, 58, hade inte fått någon elräkning på två och ett halvt år.
När fakturan till slut damp ned fick hon en chock.
Den var på över 69 000 kronor.
- Kan man verkligen göra så här? säger hon.
Christina Holgersson i Björkelycke i Blekinge tänkte inte så mycket på att fakturorna från Kraft och kultur hade slutat komma. Hon antog att elleverantören numera hade gemensam faktura med nätleverantören Eon. Men på tisdagen kom ett brev med krav på 69 300 kronor.
– Jag blev chockad. Det är en sådan stor summa. Först trodde jag att det var en bluffaktura, sedan tänkte jag "Kan man verkligen göra så här", säger hon till Expressen.se.

Ska kontrollera siffrorna

Företaget skrev att det hade haft ett tekniskt fel på faktureringssystemet och erbjöd 15 procents avdrag samt en räntefri avbetalningsplan.
Christina Holgersson kan i nuläget inte uttala sig om hon kan betala räkningen.
– Det första jag kommer att göra nu är att kontrollera om siffrorna är relevanta. Det låter mycket, säger hon.

"Är inte acceptabelt"

Christina Holgersson är inte den enda som har fått krav på retroaktiv betalning. Ytterligare ett par hundra personer har fått fakturor för elkostnader så långt som tre år tillbaka i tiden, uppger SVT Smålandsnytt.
Kraft och kultur hävdar att införandet av fjärravläsning av elmätarna ligger bakom problemet. I vissa fall har man inte fått några uppgifter från nätbolaget, och i andra fall har de varit försenade. Därför har man inte kunnat skicka ut fakturorna i tid.
– Det är väldigt olyckligt. Den här damen har väldigt hög elförbrukning verkar det som, så i slutändan blir det mycket pengar, säger faktureringsansvarig Hendrik Ekholm.
Han hävdar att alla kunder fick ett brev i början av sommaren, där de informerades om att vissa skulle få betala en klumpsumma på uteblivna räkningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen