”Jag vet inte hur många lån jag tagit”, säger Christian. Foto: TV3”Jag vet inte hur många lån jag tagit”, säger Christian. Foto: TV3
”Jag vet inte hur många lån jag tagit”, säger Christian. Foto: TV3
” Hur kunde en sådan så pass vettig människa ta sådana vansinniga beslut under så många år”, undrar programledaren Magnus Hedberg. Foto: TV3” Hur kunde en sådan så pass vettig människa ta sådana vansinniga beslut under så många år”, undrar programledaren Magnus Hedberg. Foto: TV3
” Hur kunde en sådan så pass vettig människa ta sådana vansinniga beslut under så många år”, undrar programledaren Magnus Hedberg. Foto: TV3
Christian, 29, ärvde 400 000 kronor. Efter fem månader var pengarna slut. I dag går han 30 000 back – i månaden. Foto: TV3Christian, 29, ärvde 400 000 kronor. Efter fem månader var pengarna slut. I dag går han 30 000 back – i månaden. Foto: TV3
Christian, 29, ärvde 400 000 kronor. Efter fem månader var pengarna slut. I dag går han 30 000 back – i månaden. Foto: TV3
”Jag tror att han gett upp”, säger Christians kompis Magnus i programmet. Foto: TV3”Jag tror att han gett upp”, säger Christians kompis Magnus i programmet. Foto: TV3
”Jag tror att han gett upp”, säger Christians kompis Magnus i programmet. Foto: TV3

Christian festade upp arvet på fem månader

Publicerad

Christian, 29, har bränt hundratusentals kronor på resor, fester och shopping.

Nu har han fått flytta hem till mamma med ett skuldberg på 750 000 kronor.

– Det är ingen mening med framtidsplaner om de är omöjliga att uppnå, säger Christian uppgivet i kvällens "Lyxfällan".

I kvällens avsnitt av "Lyxfällan" på TV3 träffar vi studerande Christian, 29, från Varberg som har runt 750 000 kronor i skulder.

Han har tvingats flytta hem till sin mamma, betalar inte räkningarna och skulderna har hamnat hos inkasso och Kronofogden.

– Jag vet inte hur många lån jag tagit, säger Christian i programmet.

Det ekonomiska kaoset startade när han var 18 år och ärvde 400 000 kronor. Efter fem månader med fester, resor och shopping var pengarna slut.

 

LÄS MER: Här gråter Patrick Grimlund i kvällens Lyxfällan

 

För att hålla i gång livsstilen började Christian att ta lån som betaldes av med ännu fler lån.

– Jag tror att han gett upp, säger vännen Jimmy som anmält honom till Lyxfällan.

Taxi till Oslo för att festa

Christian har bland annat tagit taxi till Oslo för att festa och lagt pengarna på spontana hotellnätter. Han får in runt 4 000 kronor i månaden från försäkringskassan för att studera. Han har sagt upp sig från jobbet.

 

LÄS MER: Så blev våra liv efter Lyxfällan

 

– Jag gör det som faller mig in utan att tänka efter, berättar Christian.

Nu går han 30 500 kronor back i månaden – en summa som förvånar honom själv.

Programledaren Magnus Hedberg är minst lika förvånad och konstaterar att räntekostnaderna ligger på över 90 000 kronor om året.

– Hur kunde en sådan så pass vettig människa ta sådana vansinniga beslut under så många år? undrar han.

Hedberg: Ger upp fullständigt

Christians mamma kan inte hjälpa honom med lånen och situationen börjar se mörkt ut. Drömmen om en egen lägenhet och restaurang börjar blekna och Christian frågar sig vad det är för mening med framtidsplaner om de inte går att uppnå.

– Det är ju först när man ger upp fullständigt, som det verkar som du gjort, som drömmarna krossas totalt, säger Magnus Hedberg.

 

LÄS MER: Dotterns utgifter driver mamman mot konkurs

 

Christian berättar för coachen Philip om tankarna i huvudet som uppmanar till konsumtion. Efter mötet får Christian nytt hopp och bestämmer sig för att ta kontroll över tankarna.

– Det är lite lättare att se ljusare på framtiden än det var innan, säger Christian.

Christian: "Lite hjälpte det"

Christian berättar nu att han fortsatt kämpa för att få ordning på skulderna. Han uppskattar Lyxfällans hjälp – men nu är det upp till honom att bli skuldfri.


LÄS MER: Flickvännen hotar att lämna honom på grund av ekonomin

 

– Det var egentligen inget konkret jag fick hjälp med. Det var väl snarare att man fick börja tänka lite själv att det kan vara bra att göra något åt det, säger

Han ångrar inte att han ställde upp.

– Lite hjälpte det ju. Jag har ändå satt i gång och försökt göra något åt det, vilket jag inte riktigt hade orkat innan, säger Christian.

"Lyxfällan" sänds torsdag 20 april kl 20.00 på TV3 och Viafree.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen