Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christer Gardell förlorar en miljard på börsraset

Christer Gardell fick se Ericssonaktien rasa med 15,6 procent. Hans egen ''förlust'' beräknas till över en miljard kronor.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN
Christer Gardell med hustrun Kristina.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Han har ”förlorat”  1,3 miljarder under Ericssons dramatiska börsras.

Men finansmannen Christer Gardell backar upp företagsledningen med vd Börje Ekholm.

Morgonens katastrofrapport från Ericsson och aktieraset där aktieägare med B-aktien fick se hur  B-aktien rasade, och rasade och med ett minus på hela 15,6 procent när Stockholms–börsen stängde klockan 17.30. 

Christer Gardell, som själv äger 182 miljoner aktier i Ericsson genom aktivistfonden Cevian, kunde i morse följa Ericssons dramatiska börsras, ett ras som innebär  ”förlust” för honom på 1,3 miljarder kronor sedan han gått in som storägare i bolaget.

Men Gardell  uttrycker inte helt oväntat – fortsatt stöd Ericsson och dess ledning. Det skriver han i ett sms till Svenska Dagbladet och Dagens industri.


LÄS MER: Ericssons aktie stördök efter rapporten


– Dagens rapport visar vikten av ett väldigt högt tempo i Börjes arbete med att återställa kostnadseffektivitet och lönsamhetorientering i Ericsson, skriver Christer Gardell i sms:et till Svenska Dagbladet. Och tillägger:

– Jag är övertygad om att Börje och organisationen lyckas med detta.

Gardell tänker med sitt intåg i Ericsson koppla ett rejält grepp om det förlusttyngda bolaget.  Han har tagit plats i valberedning och ligger bakom petningen av nuvarande styrelseordföranden Leif Johansson som nyligen aviserade sin avgång.

– Jag respekterar Leifs beslut att inte ställa upp för omval som ordförande i Ericsson när nu bolaget går in i en ny fas", sa  Christer Gardell till Dagens industri.

Wallenbergsfärens Investor har behållit huvudgreppet om bolaget som mest röststarka ägare med hjälp av sitt stora innehav av A-aktier i företaget, medan Christer Gardells aktivistfond Cevian  är den enskilt största ägare av kapital i företaget.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!