Finansmannen Christer Gardell kan nog jubla trots ett krisdrabbat Ericsson. Foto: Cornelia Nordström / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Finansmannen Christer Gardell kan nog jubla trots ett krisdrabbat Ericsson. Foto: Cornelia Nordström / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Christer Gardell dubblar sin utdelning – och vinsten ökar

Publicerad

Finansmannen Christer Gardell dubblar sin utdelning från det egna bolaget Gardell holding AB, skriver Dagens industri.

Summan:

20 miljoner kronor.

Samtidigt ökar Cevian capital AB sin vinst.

De senaste åren har Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian investerat i ABB, Volvo och senast stort Ericsson – där man gått förbi Investor som störst ägare.

Och trots ett krisdrabbat Ericsson ser det ut att gå bra för finansmannen.

 

LÄS MER: Gardell ökar i Ericsson – trots miljardförlusten 

 

Enligt den senaste årsredovisningen omsatte rådgivningsbolaget Cevian capital AB 87,2 miljoner kronor under 2016 – jämfört med 75,2 miljoner kronor föregående år, enligt DI. Tidningen skriver att vinsten ökade från 8,4 miljoner kronor till 9,8 miljoner kronor.

Christer Gardell får utdelning från Cevian

Och detta är bara en del av Cevians verksamhet. Aktivistfonden har också rådgivningsbolag i London i Storbritannien och i Zürich i Schweiz, samtidigt som själva hedgefonderna är registrerade på Caymanöarna.

På sin hemsida skriver Cevian capital att man förvaltar över 13 miljarder euro, 125 miljarder kronor.

 

LÄS MER: Gardell storköper aktier i Ericsson – går förbi Investor 

 

Det går också bra för Christer Gardells eget bolag Gardell holding AB. 2015 fick bolaget utdelningar på 101,9 miljoner kronor från intressebolag, skriver DI – troligtvis från Cevian capitals verksamhet.

Finansmannens plockade ut tio miljoner kronor för 2015 och dubblade utdelningen till 2016 – då han fick 20 miljoner kronor från det egna bolaget, enligt DI.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen