Enligt Dagens Industri så kommer elnätsavgiften att stiga med sex procent för nära en miljon Vattenfallskunder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLEnligt Dagens Industri så kommer elnätsavgiften att stiga med sex procent för nära en miljon Vattenfallskunder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Enligt Dagens Industri så kommer elnätsavgiften att stiga med sex procent för nära en miljon Vattenfallskunder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNVattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Chockhöjda elpriser vid årsskiftet

Publicerad

Elpriserna chockhöjs vid årsskiftet, skriver Dagens industri.  Elnätsavgiften stiger med sex procent för nära en miljon Vattenfallskunder.

Vid årsskiftet stiger elnätsavgiften med 6 procent hos närmare en miljon kunder hos Vattenfall, uppger Dagens industri. Höjningen gäller 870 000 privat- och företagskunder från den 1 januari 2018. 

Enligt Vattenfall Eldistribution innebär det i snitt 540 kronor om året för en villakund och 144 kronor för en lägenhetskund, skriver Di – som påpekar att det statliga kraftbolaget trots miljardvinster har höjt avgifterna med 31 procent på tre år. Däremot går hela Vattenfallkoncernen med jätteförlust.

Mycket större än inflationen

Avgiftshöjningarna är mångdubbelt större än inflationen som under senare år har pendlat mellan noll och 1,9 procent.

LÄS OCKSÅ: 700 000 hushåll har fel elavtal

Vattenfall har, liksom de andra eljättarna Eon och Ellevio, motiverat varje stor avgiftshöjning med kommande miljardinvesteringar för att förbättra elnätet, skriver Di.

– Att Vattenfall nu höjer igen vid årsskiftet kommer tyvärr inte som en överraskning. Men deras ursäkter att höja är svaga, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Di.

Han anser att Vattenfall försöker dra in så mycket som möjligt på den monopolmarknad som elnätet utgör. Detta för att i någon mån minska fjolårets förlust på 26 miljarder kronor för hela koncernen. Vattenfall har i flera år haft jätteförluster bland annat på grund av Nuonaffären och regeringen har därför höga avkastningskrav på den statliga koncernen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen