Swedbanks ordförande Anders Sundström avvisade kritiken om att han inte informerade styrelsen om misstankarna mot Michael Wolf med att han var bunden av yppandeförbud. Foto: Gunnar Seijbold

Swedbanks ordförande Anders Sundström avvisade kritiken om att han inte informerade styrelsen om misstankarna mot Michael Wolf med att han var bunden av yppandeförbud.

 Foto: Gunnar Seijbold

Chefsåklagaren sågar Sundströms förklaring

Publicerad

Swedbanks ordförande Anders Sundström avvisade kritiken om att han inte informerade styrelsen om misstankarna mot Michael Wolf med att han var bunden av yppandeförbud.

Men nu sågas Anders Sundströms förklaring - av Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Gunilla Sandblom.

– Enligt min bedömning finns det inget i den här paragrafen som hindrar honom att informera styrelsen om anmälan, säger hon till Dagens Industri.

Swedbanks styrelse informerades om bolagets anmälan om mot den dåvarande koncernchefen Michael Wolf för en vecka sedan - tre dagar efter det att misstankarna anmäldes till Finansinspektionen upprättades och efter det att styrelsens beslutat att sparka Wolf med “omvandling, timing och tempo” som förklaring.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf "Det är jag som är visselblåsaren"

 

Swedbanks ordförande Anders Sundström har hittills avvisat kritiken mot att han inte informerat bolagets styrelse med att han varit bunden av ett meddelande- och yppandeförbud.

– Detta gäller mig för mig både mot övriga styrelsen och mot Michael Wolf, marknaden och medier, förklarade Anders Sundström på en presskonferens i fredags, där Swedbank bekräftade Dagens Industris avslöjande om brottsmisstankarna mot Michael Wolf.

Men nu avfärdas Anders Sundström förklaring av Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Gunilla Sandblom.

– Enligt min bedömning finns det inget i den här paragrafen som hindrar honom att informera styrelsen om anmälan, säger Gunilla Sandblom till Dagens Industri.

 

LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot Sundström från Aktiespararna

 

Dagens Industris reporter Martin Rex:

– Så när Anders Sundström säger att han på grund av yppandeförbudet inte kunde informerat styrelsen om anmälan så är det felaktigt, enligt din uppfattning?

Vice chefsåklagare Gunilla Sandblom:

– Ja, enligt en strikt lagtolkning. Hade han sagt det till ledamöterna så hade de också omfattats av yppandeförbudet, och i och med det så hade det inte varit några problem för honom att berätta det för styrelsen.

Dagens Industri:

– Han hade alltså inte brutit mot någon lag genom att informera styrelsen om anmälan:

Gunilla Sandblom:

– Om det kom in en anmälan till oss, där man säger att ordföranden har brutit mot den elfte paragrafen genom att berätta för styrelsen om den här anmälan, så skulle vi inte inleda en förundersökning i det här fallet.

Michael Wolf förnekar alla brottsmisstankar och hävdar att han är ett offer för en smutskastningskampanj.

Expressen har sökt Anders Sundström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen