Här är ett av mejlen som regeringstjänstemannen skickat från sin tidigare mejladress på regeringskansliet. Roschier är den advokatfirma som hjälpt till att utforma skadelöshetsförbindelsen.Här är ett av mejlen som regeringstjänstemannen skickat från sin tidigare mejladress på regeringskansliet. Roschier är den advokatfirma som hjälpt till att utforma skadelöshetsförbindelsen.
Här är ett av mejlen som regeringstjänstemannen skickat från sin tidigare mejladress på regeringskansliet. Roschier är den advokatfirma som hjälpt till att utforma skadelöshetsförbindelsen.
Olle Marcusson, tidigare chef för finansbolaget Oak Capital, hade mejlkontakt med regeringstjänstemannen. Foto: ALLRAOlle Marcusson, tidigare chef för finansbolaget Oak Capital, hade mejlkontakt med regeringstjänstemannen. Foto: ALLRA
Olle Marcusson, tidigare chef för finansbolaget Oak Capital, hade mejlkontakt med regeringstjänstemannen. Foto: ALLRA
Olle Marcusson, Allras tidigare chef för verksamheten i Luxemburg och vd för Oak Caital med pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADETOlle Marcusson, Allras tidigare chef för verksamheten i Luxemburg och vd för Oak Caital med pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Olle Marcusson, Allras tidigare chef för verksamheten i Luxemburg och vd för Oak Caital med pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Utredningen mot pensionsbolaget Allra är långt ifrån slutförd. Foto: TT NYHETSBYRÅNUtredningen mot pensionsbolaget Allra är långt ifrån slutförd. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Utredningen mot pensionsbolaget Allra är långt ifrån slutförd. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare chefen för Oak Capital Olle Marcusson i ett mejl till regeringstjänstemannen. Mejlet är skickat både till tjönstemannens dåvarande arbetsadress på finansdepartement och till hans privata mejladress.Den tidigare chefen för Oak Capital Olle Marcusson i ett mejl till regeringstjänstemannen. Mejlet är skickat både till tjönstemannens dåvarande arbetsadress på finansdepartement och till hans privata mejladress.
Den tidigare chefen för Oak Capital Olle Marcusson i ett mejl till regeringstjänstemannen. Mejlet är skickat både till tjönstemannens dåvarande arbetsadress på finansdepartement och till hans privata mejladress.

Chef på regeringskansliet dras in i härvan kring Allra

Publicerad
Uppdaterad

En hög tjänsteman i regeringskansliet har använt sig av finansdepartementets mejl för att kommunicera med inblandade i Allra–härvan.

Mannen har haft en central  roll i Oak Capital – det finansbolag som användes när PPM-spararna skulle "mjölkas" på pengar.

Mejlen har tagits i beslag av Ekobrottsmyndigheten.

– Mannens mejlande är anmärkningsvärt oavsett om det är brottsligt eller inte, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Flera av regeringstjänstemannens mejl är skickade från eller till mannens tjänstemejl  i finansdepartementet. Tidsmässigt går de tillbaka till 2012 då mannen under Alliansregeringens tid satt på finansdepartement. Numera återfinns han näringsdepartementet.

– Mannen har å regeringens vägar suttit i flera bolagsstyrelser i statens bolag, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som leder utredningen kring de misstänkta brotten i  pensionsbolaget Allra och dess föregångare Svensk Fondservice.

LÄS OCKSÅ: Allra stämmer staten - kräver 1,9 miljarder kronor

När mejlen skickades 2012 hade regeringstjänstemannen en central roll  i Oak Capital – det finansbolag som användes när PPM-spararna i pensionsbolaget Allras föregångare Svensk Fond–service skulle "mjölkas" på pengar.

Vill inte prata

Regeringstjänstemannen vill själv inte kommentera sin roll och varför han använde  tjänstemejlen på finansdepartementet.

– Jag vill inte kommentera något om det där.

Ett mejl är skickat på arbetstid från finansdepartementets mejladress.

–Jag väljer att inte kommentera det.

Mannen säger dock att det inte alls behöver vara något konstigt med att han skickat mejlen från sin tjänsteadress på departementet. Därefter avslutas samtalet genom att han lägger på luren.

Mannens inblandning i Allra–härvan är föremål för utredning hos Ekobrottsmyndigheten. Han är inte delgiven misstanke om brott, men är av "intresse" för utredarna.

I flera av mejlen har regeringstjänstemannen kontakt med den i dag brottsmisstänkte Olle Marcusson som 2012 var vd för Oak Capital och senare blev vd för Allras verksamhet i Luxemburg.

Olle Marcusson, tidigare vd för Oak Caital och senare chef för pensionsbolaget Allras verksamhet i Luxemburg.Foto: ALLRA

Ett mejl är skickat från Olle Marcussons mejladress hos Oak Capital. Mejlet är avsänt den 8 maj 2012 strax efter klockan 3 på morgonen och skickat till regeringstjänstemannens två mejladresser, dels den privata adressen, dels till hans arbetsplats på finansdepartementet.

LÄS OCKSÅ: Toppman i Allra–härvan misstänks för mutbrott 

Av mejlet framgår att Olle Marcusson bifogar bland annat "memo strategisk förvärv," och verksamhetsplan för Svensk Fondservice, föregången till Allra.

Olle Marcusson inleder med ett kort "Hej" och skriver sedan:

"Här kommer ett kort memo avseende ett samarbete/strategiskt förvärv som är relaterat till den större institutionella transaktion som tidigare nämnts. Mer info kommer under tisdagen.

Min bedömning är att styrelsen kommer att behöva ett informationsmöte under onsdagen".

Den 24 maj på förmiddagen den 25 maj 2012. skickar regeringstjänstemannen ett mejl från finansdepartementets mejladress. Mejlet är adresserat till bland annat Olle Marcusson på Oak Capital. Till mejlet är bifogat en handling med rubriken "Skadeslöshetsförbindelse". Vidare:

"Undertecknade personer/bolag, som är aktieägare i [Oak Capital Group AB/Springwell AB] förbinder oss härmed solidariskt att ovillkorligen och oåterkalleligen hålla (regeringstjänstemannens namn)  skadeslös för allt ansvar som (regeringstjänstemannens namn) kan komma att ådraga sig i sin egenskap av styrelseledamot i [Oak Capital Group AB/Springwell AB], vilket bolag är bildat och verksamt enligt svensk lag och i vilket bolag undertecknade personer/bolag [direkt eller indirekt] äger samtliga aktier".

Längst ner på dokumentet står bland annat den i dag efterlyste Mattias Bengtssons namn och Olle Marcusson, också brottsmisstänkt i Allra–härvan.

Mejlen tagna i beslag

Handlingen ingår i Ekobrottsutredningens material och har också analyserats.

– Den innebär i korthet, som jag tolkar det, att aktieägarna till Oak förpliktigar sig att betala alla skadestånd som (regeringstjänstemannens namn) tvingas betala. Det är en anmärkningsvärd skrivelse, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Mejlen har tagits i beslag av Ekobrottsmyndigheten och ingår i en av två grenarna i utredningen av Allra–skandalen. Mejlen finns nu i Stockholms tingsrätt.

De misstänkta i Allra–härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor, men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är nu också begärd häktad för grov bestickning och grovt givande av muta.

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, som firat sin födelsedag på flykt, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen