Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chef anklagas för att ha tagit emot muta

Statliga Konstnärsnämndens kontor på Södermalm i Stockholm. Foto: Leif Brännström

Ann Larsson, chef för statliga Konstnärsnämnden och utsedd av regeringen, anklagas för att ha låtit sig bjudas på flera julmiddagar av Föreningen svenska tonsättare.

– Ett antal personer har kallats till förhör och för en av dessa har jag hos tingsrätten begärt förordnande av offentlig försvarare, bekräftar chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten mot korruption.

Larsson förnekar brott:

– Jag har inte gjort något brottsligt.

Ann Larsson var kanslichef för statliga Konstnärsnämnden när hon i december 2013 utsågs till dess chef av dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Nämnden, som är en statlig myndighet direkt under kulturdepartementet, har 27 anställda. Den övergripande uppgiften är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap, att främja konstnärlig utveckling och stödja nyskapande kultur, enligt deras egen beskrivning.

Myndigheten ska också ''analysera och sprida kunskap om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor och bevaka trygghetssystemens utformning och tillämpning i förhållande till konstnärlig verksamhet''.

En viktig punkt för Konstnärsnämnden är att dela ut ekonomiskt stöd i form av stipendier och bidrag.

Avslöjades i "Kaliber"

Upprinnelsen till misstankarna mot Ann Larsson är ett tidigare avslöjande av radioprogrammet "Kaliber" i Sveriges Radio 2014.

Föreningen svenska tonsättares ordförande Martin Q Larsson berättade öppet för "Kalibers" reporter att man regelbundet bjuder Sveriges ledande kulturmakthavare på rejäla julmiddagar. Gästerna är statliga tjänstemän som föreningen vill skapa en god relation till.

2013 rörde det sig om en middag där 271 gäster åt och drack på en lyxkrog i Stockholm till en kostnad av 340 874 kronor. En summa som utslagen per person blir närmare 1260 kronor, för mat och alkohol, enligt "Kalibers" beräkningar.

Föreningen Sveriges Tonsättare, FST, är en av ägarna till Stim och middagen bekostades bland annat med upphovsrättspengar från Stim.

Middagarna, som föreningen Svenska tonsättare kallar för ”påverkansträff”, anordnas en gång om året.

Fall för Riksenheten mot korruption

En rad tjänstemän på de myndigheter som är inblandade i bidragshanteringen, bland annat på kulturdepartement, Musikverket, Konstnärsnämnden och Statens Kulturråd, fanns med på gästlistorna vilket fick Riksenheten mot korruption inom åklagarmyndigheten att vakna till.

– Föreningen har under ett antal år bjudit antal personer, däribland myndighetspersoner på julmiddagar, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Föreningens ordförande Martin Q Larsson har tidigare delgivits misstanke om bestickning/givande av muta.

Nu har polis och åklagare börjat bearbeta gästlistorna och ringat in misstänkta vid de påkostade julmiddagarna.

Ann Larsson anklagas

Första ''offret'' är chefen för statliga Konstnärsnämnden, direktör Ann Larsson. Hon anklagas för att vid minst två tillfällen låtit sig bjudas på julmiddagar av Föreningen svenska tonsättare. Åren gäller 2012 och 2013.

– Ett antal personer har kallats till förhör och för en av dessa har jag hos tingsrätten begärt förordnande av offentlig försvarare, bekräftar chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten mot korruption.

Skinkan och övriga delikatesser på julbordet kan helt enkelt ha varit en muta.

Vad rör det sig om för belopp?

– Det är tillräckligt mycket för att det ska komma över den nivå som kan anses vara en förmån, en muta.

Är det både vin och sprit med vid middagarna?

– Jag är inte så intresserad av om de har fått en eller två snapsar. Det handlar om det sammantagna beloppet.

Nekar till brott: "Har inte varit på förhör"

Advokat Tomas Nilsson har förordnats till försvarare.

Ann Larsson förnekar att hon gjort sig skyldig till något olagligt.

– Jag har inte varit på något förhör ännu. Men jag utgår från att det handlar om julmiddagar. Det har ju varit en tradition på föreningen att de bjuder in olika personer.

– Vi fördelar medel till enskilda konstnärer, inom områdena bild, form, musik, dans och film. Det rör sig om statliga stipendier. Det är inga pengar som går till Föreningen svenska tonsättare, säger hon.

Flera kommer att höras

Utredarna fortsätter nu att lusläsa de beslagtagna gästlistorna och man har funnit flera andra myndighetspersoner på listorna.

– Det finns ett antal andra personer som kommer att höras som misstänkta det här ärendet, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Finns det folk på kulturdepartementet som ska förhöras som misstänkta?

– Jag kan inte gå in på detta. Jag kan bara säga att personer som har myndighetsuppgifter som är intresse i det här faller kan komma att delges misstanke om brott.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har informerats om misstankarna mot Ann Larsson. Hennes statssekreterare Per Olsson Fridh säger:

– Nu får vi låta förundersökningen ta sin tid. När vi vet resultatet av den kan vi återkomma med ytterligare kommentarer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!