Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Checklista: Viktigt att veta om du sommarjobbar

Maria Gawell intervjuas i Expressen TV:s privatekonomiska magasin av programledaren Alexander Klaar.
Maria Gawell är representant för Hotell & restaurangfacket och svarar också i LO:s hjälptelefon, dit unga kan höra av sig med sina frågor.Foto: Privat
För många är sommarjobbet första kontakten med arbetslivet.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarlovet innebär för många ungdomar ett första steget ut i arbetslivet.

Många känner osäkerhet kring vilka rättigheter man har som tonåring.

Här är viktigaste frågorna som du måste känna till för att inte bli lurad.

Sommarjobb är många ungas första kontakt med arbetslivet. Det är viktigt att känna till sina rättigheter när man går in på arbetsmarknaden.

Maria Gawell är representant för Hotell & restaurangfacket och svarar också i LO:s hjälptelefon, dit unga kan höra av sig med sina frågor.

– Är man 16 år ska man inte gå under 80 kronor i timmen. Sen ökar det ungefär 10 kronor varje år upp till 20 år, säger Maria Gawell i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Det finns ingen lag i Sverige som bestämmer vad en arbetsgivare lägst ska betala i lön.

1 000-tals ungdomar riskerar att bli lurade när de sommarjobbar.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Men de flesta arbetsgivare är ansluten till en arbetsgivarorganisation och då finns ett kollektivavtal som framtaget gemensamt med facket som styr vad som är det lägsta man kan få betalt.

– För det första är det bra om man får ett anställningsavtal där det står vilken typ av anställning man har, när den börjar och slutar samt vilken lön man får, säger Maria Gawell, på som bemannar telefonen.

Problem vid utebliven lön

Saknar man ett anställningsavtal kan det bli problem vid exempelvis utebliven lön.

– Dels kan det vara svårt att bevisa att man varit anställd. Ett tips är att få någonting skrivet om arbetsgivaren velar. Det kan vara ett mejl eller sms där det står att man är anställd och vilken lön man får.

Beroende på ålder så har man också rätt till viss vila mellan arbetspassen. Till exempel ska en anställd minderårig ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter fyra och en halv timmes arbete.

– Kollektivavtal säkrar att man är försäkrad på jobbet, man ska alltid fråga om det finns försäkringar eller kollektivavtal, säger 

Checklista: Viktigt att tänka på inför sommarjobbet

1. Anställningsbevis:

Se till att få ett anställningsbevis så både du och arbetsgivaren vet vad ni kommit överens om.

2. Lön:

Lönebesked ska ges varje gång du får betalt så du kan kontrollera allt.

3. Semesterersättning:

Du har rätt till semesterersättning som antingen betalas ut varje gång du får lön eller efter att anställningen slutförts.

4. Pension: 

Du tjänar in allmän pension om du tjänar mer än knappt 20 000 under året och betalar skatt. Tjänstepension motsvarar 4,5 procent av lönen.

5. Arbetsintyg:

Det är bra att få ett intyg från din arbetsgivare som du kan visa upp nästa gång du söker jobb.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!