Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte bytte liv – fann lyckan i solen

Charlotte von Proschwitz, 57, hittade sitt drömliv i Mallorca.Foto: AXEL ÖBERG
Charlotte von Proschwitz har aldrig ångrat att hon flytatde utomlands.Foto: AXEL ÖBERG
Charlotte von Proschwitz har aldrig ångrat att hon flytatde utomlands.Foto: AXEL ÖBERG

PALMA. Vännerna avrådde Charlotte von Proschwitz, 57, från att lämna Sverige.

Men nu har ''Charlie" hittat sitt drömliv i Mallorca.

– Jag har inte ångrat mig en enda dag, säger hon.

Charlotte von Proschwitz flyttade till Mallorca 2003 för att bli bröllopsplanerare och för att hjälpa företag arrangera konferenser och evenemang. Innan dess hade hon arbetat som journalist i New York i många år.

Inte en enda gång under sina nu 14 år i solen i Palma har hon ångrat sin flytt till Spanien.

– Jag tycker att det är livskvalité bara att öppna fönstret och se en blå himmel eller att gå ut på kvällen och ta ett glas cava med mina vänner, att bara vara. Det är vad jag tycker är grejen, säger hon och ler när vi ses på en takterrass i centrala Palma. 

Hon har flera råd till de som planerar att lämna Sverige, framför allt de som ska arbeta i Spanien. Själv hade hon nytta av sin journalistbakgrund när hon startade sitt nu framgångsrika företag på Mallorca. De första åren, då hon byggde upp Magicmed, arbetade hon extra som frilansjournalist.

– Man måste fråga sig: ”Kan jag försörja mig?”, säger hon.

 

LÄS MER: Familjen Svensson flyttade till Malta 

I dag är Charlotte von Proschwitz bröllopsplanerare på Mallorca.Foto: Privat

Charlottes 3 bästa råd

1. Tänk ut vad du ska leva på

Man måste fråga sig: ”Kan jag försörja mig?” De första åren var det inte så lätt, men jag arbetade mycket som frilansjournalist och när jag byggde upp mitt företag var det tack vare att jag kunde ha ett annat jobb samtidigt. Annars vete fåglarna hur det skulle ha gått. Det var i alla fall en fem år då jag arbetade som frilansjournalist innan jag var helt flygfärdig.

2. Hitta din unika gren

Ha en egen plan och en egen dröm, något som du tror att det här kan jag realisera i ett annat land, kanske med anknyttning till Sverige.

3. Lär dig språket. 

Det är nog bra att ha lite spanska i bagaget innan man kommer ned. Man kan ju gå en kurs i spanska hemma i Sverige så man har litegrann åtminstone.

Många billiga hus

– Väldigt många tänker att det skulle vara skönt att vara någonstans där det är varmt och där man kan tänka lite på andra värden i livet än de vi har i Sverige. Men man måst varna folk för det finns inte fruktansvärt många jobb att hämta här. Det är många billiga tomma hus, men det är inte säkert att det finns så många jobb. 

När hon lämnade Sverige var det många som avrådde henne att flytta utomlands.

– Nästan alla undrade: ”Vad håller du på med?”, säger hon och skrattar. 

– Men jag lyssnade inte. Jag kände att det var viktigare för mig att vara någonstans där jag trivdes. Jo, jag vill gärna fortsätta jobba hårt. Det fanns ingen tanke att slå sig till ro, men jag vill vara någonstans där det fanns vackert väder, historia och en blå himmel. Om jag kan gå ut och jobba i den miljön… wow, liksom! Att slippa gå ut i regnet varje dag, så härligt! Hon trivs med att arbeta som bröllopsplanerare i sin nya hemstad. Många som kontaktar henne är svenskar som vill vigas i solen på Mallorca.

– Det är väldigt mycket lycka för det mesta. Jag har roligt varje dag. Och det är oerhört kul att få det förtroendet att planera ett bröllop. Man kan inte göra det med vänsterhanden utan måste ge järnet hela tiden, säger hon ler. 

Varför blev det Mallorca?

– Efter 9/11-attackerna och alla politiska grejor i USA så saknade jag verkligen europeisk historia, men inte så mycket Sverige utan jag drogs till Medelhavet. 

 

LÄS MER: Så hittar du sitt spanska drömboende 

Charlotte von Proschwitz var tidigare journalist – nu är hon bröllopsplanerare.Foto: Privat

FLYTT UTOMLANDS – TÄNK PÅ DET HÄR

Sjukvård

• Om du flyttar till Spanien eller ett annat EU-land ska du få vård på samma villkor som invånarna där. Du har rätt till kostnadsfri sjukvård (inom den allmänna vården) i enlighet med de rättigheter som bestäms av hälsoministeriet.

• Du måste kunna visa att du är bor på Spanien, exempelvis genom ett maltetiskt ID-kort.

• Om du är bosatt i ett EU- och EES-land kan du ha rätt till vård för samma patientavgift som de som bor i Sverige. Men då måste du också ha intyget ”Rätt till sjukvård i Sverige”, som du beställer från Försäkringskassan.

• Om du flyttar till ett land utanför EU/EES får du oftast själv bekosta din sjukvård. Det gäller i exempelvis USA och Thailand.

Sjukvård för pensionärer

• Spanien tillhör EU/EES och därmed har du enligt EU:s regelverk rätt till sjukvård i det nya bosättningslandet. Dock krävs intyg från svensk försäkringskassa. För att få detta intyg krävs att du lyfter ålders- eller premiepension. Genom att lämna in intyget till Spaniens motsvarighet till Försäkringskassan är du enligt EU:s regler berättigad till sjukvård i Spanien.

Behåll din rösträtt

• Bara för att du flyttat så behöver du inte säga upp ditt svenska medborgarskap. Du har fortfarande rätt att rösta i riksdags- och Europaparlamentsvalet. Men du får inte rösta i valet till landstings- och kommunfullmäktige.

• Du behåller din rösträtt automatiskt i tio år. Därefter måste du själv anmäla dig till en ny tioårsperiod för att den ska förlängas.

• Svenska pensionärer som valt att bosätta sig utomlands kan få det som kallas för sink–skatt (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Den ligger just nu på 20 procent men regeringen vill höja den till 25 procent. Det är inte i alla länder som sink–skatten gäller, beroende på hur dubbelbeskattningsavtalet är utformat.

Källa: Sparsam skatt/EU-upplysningen/Försäkringskassan/europa.se

Bättre sjukvård än i Sverige

När hennes mamma drabbades av Alzheimers sjukdom upplevde hon den spanska sjukvården på nära håll. Hon har ett lugnande besked till dem som oroar sig över att vård utomlands kan vara sämre än i Sverige.

– Den var jättebra. Det tror jag att de flesta svenskar säger om du frågar dem at det är mycket bättre här än i Sverige. 

Du brukade arbeta på Expressen. Då måste man ju fråga: Hur många getingar får ditt nya liv på Mallorca?

– Fem getingar, så klart!

 

LÄS MER: Flytta till solen – och spara pengarna 

POPULÄRA LÄNDER

Spanien: Pensionsskatten och prisnivån är generellt lägre än i Sverige.

Frankrike: Skatten är betydligt lägre än i Sverige och andra skatter som arvs-, kapital- och förmögenhetsskatt kan ofta planeras bort.

Malta: På Malta är skatten lägre på pensionen och det finns även ett program: Malta Retirement Program, MRP, som är fördelaktigt om man har pensionsinkomster som är relativt höga. Då betalar man högst 15 procent i skatt.

Portugal: Här är skatten på pensionen lägre. I vissa fall kan skatten till och med bli noll.

Thailand: Lägre skatt på pensionen, samtidigt är levnadsomkostnaderna betydligt lägre än i Sverige.

Källa: Göran Andersson, Sparsam skatt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!