Österrikes största tillverkare av korv och bacon, Handl Tyrol, planerar en fabrik på känsligt område. Bilden från företagets hemsida.
Österrikes största tillverkare av korv och bacon, Handl Tyrol, planerar en fabrik på känsligt område. Bilden från företagets hemsida.

Charkföretag planerar korvfabrik vid naziläger

Publicerad

Korvtillverkning är ju inte så attraktivt.

Inte har det österrikiska charkföretaget Handl Tyrol gjort det smakligare.

De vill bygga en korvfabrik där nazisterna under andra världskriget hade ett arbetsläger.

Det var den tyske kanslern Otto von Bismarck som en gång noterade att ”lagar är som korvar, man vill helst inte se hur de blir tillverkade”.

Nå, om österrikiska aktivister får som de vill så blir det ingen korvtillverkning på den 25 hektar stora området i Haiming, cirka fyra mil väster om Innsbruck.

Där låg under andra världskriget ett nazisitiskt arbetsläger för hundratals krigsfångar. De arbetade på en damm i närheten.

Efter kriget så förstördes lägret och marken stod oanvänd. Området ägdes av energibolaget Tiwag.

Protester efter beslutet

Men en av Österrikes största tillverkare av korv och bacon, Handl Tyrol, har nu köpt marken av Tiwag och planerar bygga en korvfabrik där. Det har lett till protester.

Anhöriga till dem som ursprungligen ägde marken hävdar nu att deras släkt tvingades sälja sina egendomar mot sin vilja till nazimyndigheterna och att de aldrig blev riktigt kompenserade.

 

LÄS MER: Hitlers dödstelefon säljs på auktion

 

En kommission som tillsattes efter kriget drog slutsatsen att uppköpen skedde i allmänintresset och att ingen kompensation var nödvändig. Men frågan har nu åter blivit aktuell sedan Tiwag sålt marken till korvjätten.

”Inte gjort upp med sitt mörka förflutna”

– Energibolaget har inte gjort upp med sitt mörka förflutna och sitter fortfarande på naziegendomar i dag, säger Markus Wilhelm, en av aktivisterna till The Times.

Det finns flera andra liknande känsliga sajter som nazisterna använde som arbetsläger eller koncentrationsläger.

Den tjeckiska regeringen har exempelvis tillsatt en kommission för att reda ut vilket pris som är skäligt att betala för att köpa en grisfarm som ligger på ett tidigare koncentrationsläger för romer i Lety i södra Tjeckien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen