Charkföretag planerar korvfabrik vid naziläger

Österrikes största tillverkare av korv och bacon, Handl Tyrol, planerar en fabrik på känsligt område. Bilden från företagets hemsida.

Korvtillverkning är ju inte så attraktivt.

Inte har det österrikiska charkföretaget Handl Tyrol gjort det smakligare.

De vill bygga en korvfabrik där nazisterna under andra världskriget hade ett arbetsläger.

Det var den tyske kanslern Otto von Bismarck som en gång noterade att ”lagar är som korvar, man vill helst inte se hur de blir tillverkade”.

Nå, om österrikiska aktivister får som de vill så blir det ingen korvtillverkning på den 25 hektar stora området i Haiming, cirka fyra mil väster om Innsbruck.

Där låg under andra världskriget ett nazisitiskt arbetsläger för hundratals krigsfångar. De arbetade på en damm i närheten.

Efter kriget så förstördes lägret och marken stod oanvänd. Området ägdes av energibolaget Tiwag.

Protester efter beslutet

Men en av Österrikes största tillverkare av korv och bacon, Handl Tyrol, har nu köpt marken av Tiwag och planerar bygga en korvfabrik där. Det har lett till protester.

Anhöriga till dem som ursprungligen ägde marken hävdar nu att deras släkt tvingades sälja sina egendomar mot sin vilja till nazimyndigheterna och att de aldrig blev riktigt kompenserade.


LÄS MER: Hitlers dödstelefon säljs på auktion


En kommission som tillsattes efter kriget drog slutsatsen att uppköpen skedde i allmänintresset och att ingen kompensation var nödvändig. Men frågan har nu åter blivit aktuell sedan Tiwag sålt marken till korvjätten.

”Inte gjort upp med sitt mörka förflutna”

– Energibolaget har inte gjort upp med sitt mörka förflutna och sitter fortfarande på naziegendomar i dag, säger Markus Wilhelm, en av aktivisterna till The Times.

Det finns flera andra liknande känsliga sajter som nazisterna använde som arbetsläger eller koncentrationsläger.

Den tjeckiska regeringen har exempelvis tillsatt en kommission för att reda ut vilket pris som är skäligt att betala för att köpa en grisfarm som ligger på ett tidigare koncentrationsläger för romer i Lety i södra Tjeckien.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!