Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carl-Henric Svanberg lämnar oljejätten BP

Carl-Henric Svanberg. Foto: CHARLES DHARAPAK / AP

Carl-Henric Svanberg lämnar oljejätten BP där han har suttit i styrelsen. 

Det skriver Dagens Industri.  

Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg kommer att gå i pension från ordförandeposten på oljebolaget BP, där han är ordförande sedan 1 januari 2010.

Det skriver Bloomberg News.

Carl-Henric Svanberg, född 1952, är även styrelseledamot i investmentbolaget Melker Schörling sedan 2017. Han är ordförande i Volvo sedan april 2012.

Bolaget har börjat söka en efterträdare. Planen är dock att Svanberg håller i ordförandeklubban vid bolagsstämman i maj 2018 och stannar kvar på posten tills en efterträdare hittats.

”BP tillbaka och redo för framtiden”

Carl-Henric Svanberg skriver i pressmeddelandet att han är stolt över det han åstadkommit på BP:

“De första åren var otroligt utmanande för oss alla, då vi navigerade genom en komplex kris i bolaget. Under den turbulenta tiden behöll vi fokus på att rädda och återbygga bolaget. I dag kan jag med tillförsikt säga att BP är tillbaka och redo för framtiden”.

BP har ingen information om Svanbergs nya uppdrag utan kan endast kommentera saken för bolagets egen del, säger David Nicholas på BP:s pressavdelning till SvD.

”Care about the small people”

2010 väckte Carl-Henric Svanberg stort uppseende på grund av ett mindre lämpligt ordval efter oljekatastrofen utanför Louisianas kust.

Efter ett utdraget möte med den dåvarande amerikanske presidenten, Barack Obama, kom svensken ut från Vita huset i Washington och mötte världspressen.

Förutom att upprepa hur tragisk oljekatastrofen var, sade Carl-Henric Svanberg ett par gånger ”we care about the small people”.

Säkert syftade orden till att uttrycka medkänsla för vanligt folk som drabbats av utsläppet på olika sätt. På svenska kan man tala om ”småfolket” utan att vara nedsättande. Med Svanbergs engelska blev det ”small people”.

Ilskna reaktioner

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Nyhetsbyrån AP rapporterade från New Orleans att svenskens ordval väckt ilska

– Vi är inte små människor. Vi är mänskliga varelser. De är inte bättre än oss. Vi bugar inte för dem, sade Justin Taffinder från New Orleans.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!