Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carin Olsson, 65, fattigpensionär: ”Hade inte klarat mig på egen hand”

Carin Olsson tillsammans med sin man sedan 50 år Krister Olsson.
Foto: Lars Olsson
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Pensionen är en jämställdhetsfråga 2019, kvinnor har i snitt 6.500 kronor lägre pension än män.

– Förr såg man fram emot pensionen men nu ser man på den med fasa, säger Carin Olsson, 65, som är fattigpensionär.

Men det finns saker man kan göra för att bättra på pensionen. 

Lägsta åldern för allmän pension höjs.

Pensionen är lägst i kvinnodominerade branscher. Särskilt inom vården, där Carin Olsson har arbetat hela sitt liv.

När intresseorganisationen SPF seniorerna jämförde pensionerna visar det sig att män jobbar längre än kvinnor. Delvis för att kvinnor har slitigare jobb.

Carin Olsson i Bara utanför Malmö gick i pension förra året. Då var hon 65 år och hade jobbat sedan 18 års ålder. Under åren hennes tre barn var små jobbade hon deltid som undersköterska, medan mannen jobbade.

– Han hade högre inkomst så det blev mer förmånligt att jag var hemma. På den tiden var det bara så att det oftast var kvinnan som stannade hemma och drog lasset med hem och barn, säger Carin Olsson.

”Blir förbannad”

I dag lever hon på dryga elva tusen kronor i månaden, vilket om några år blir knappa nio tusen. Hon är fattigpensionär precis som 15 procent av kvinnorna. För männen är siffran 9 procent.

– Jag blir förbannad över att man som kvinna förväntas ha en man. Jag har arbetskamrater som är ensamstående och inte vet hur de ska klara sig. Förr såg man fram emot pensionen men nu ser man på den med fasa, säger Carin Olsson.

– Jag hade inte klarat mig utan min man. Trots att man lever ensam har man fasta kostnader som måste betalas.

Carin Olsson är långt ifrån ensam. Det hänger delvis ihop med löneskillnader, men det finns också val som direkt går att påverka.

– Ofta gör man ojämställda val under livet. Mer eller mindre medvetna, vissa saker kan man inte påverka som att kvinnor är mer sjukskrivna. Men deltid och vård av sjukt barn (vab) påverkar också pensionen, säger Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Foto: Daniel Roos

– Många kvinnor jag träffar berättar att: ”jag tog mer ansvar för barnen medan min partner gjorde karriär, och nu lever vi inte tillsammans”, säger hon.

Men det finns saker man kan göra för att jämna ut pensionsglappet. Att exempelvis dela lika på vab-dagarna kan göra stor skillnad för pensionen.

De som tjänar mer än sin partner kan välja att överlåta delar av sin premiepension till den andre. Det gör man på Pensionsmyndighetens hemsida innan den sista april. För den som tar emot överlåtelsen kan det innebära ett par tusen extra i plånboken.

Carin Olsson kommer fortsätta att aktivt kämpa för jämlikare pensioner.

– Pensionärer är inte en tyst grupp längre, vi kan också demonstrera, understryker Carin Olsson.

Så undviker du pensionsfällan

Överlåt premiepension

Senast den 30 april kan man överlåta delar av sin premiepension till en registrerad partner för att jämna ut inkomstskillnader. Det gör man på

Dela på vab

Vab-dagarna ger inte full lön vilket slår på pensionen senare i livet.

Börja i tid 

Gör pensionsprognosen och börja tidigt. Ju yngre du är när du börjar planera din pension, desto större skillnad kan det göra.

Se över förmåner 

Har du rätt till bostadstillägg behöver du inte nödvändigtvis tjäna på att vänta med att ta ut pensionen. Eftersom det sänks om du får högre pension, då kan det gå plus minus noll. Rätten till bostadstillägg minskar vid 100.000 kronor men försvinner inte helt.

Löneväxla

Din arbetsgivare kan avsätta en större del av lönen till pensionen, det kallas löneväxling. Det innebär att du får mindre utbetalat av lönen. Det är billigare för arbetsgivare och lyfts ofta fram som ett bra pensionssparande. Men löneväxla aldrig så du kommer under nivån på 43.309 kronor (2019). Då minskas insättningen till den allmänna pensionen.

Betala inte för mycket skatt

Skatten blir högre om man går i pension tidigt. Inkomstskatten är lägre på löner på grund av jobbskatteavdraget. Det är också sänkt för äldre och pensionärer över 65 men inte lika mycket. Ha koll på marginalskatten. Håll koll så du betalar rätt skatt, på så sätt undviker du restskatt när du deklarerar.

Tänk ekonomiskt 

Det finns många pensionärsrabatter att utnyttja. En del rabatter finns samlade på hemsidan Smartsenior.

Säkra sparandet 

Har du en inkomst över 43.309 kronor har du inte rätt till allmänpension. Då är det extra viktigt att se till att du har tjänstepension eller ett eget sparande. Branscher som i större utsträckning saknar tjänsteperson är inom media och försäljning.

Vänta! 

Allmänna pensionen kan man ta ut helt och fortsätta jobba och samtidigt . Men det är aldrig ekonomiskt gynnsamt att börja ta ut delar av pensionen tidigare fastän du fortsätter jobba deltid.

Konsulta

Om du kan. Arbetsbristen gör att seniorer fortfarande behövs på många arbetsplatser. Vanligast är att pensionärer tas in som konsulter vid behov. Det kan ha stora effekter för pensionen.


Yrken med högst pension: Läkare, domare och tandläkare.


Källa: Pensionsmyndigheten, SPF seniorerna och PRO.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!