Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cannabisaktier glödheta efter legaliseringar i USA

Den första internationella cannabismässan i Athen, den 13 januari. Den grekiska regeringen har beslutat att föreslå förändringar lagstiftningen som skulle legalisera användning och odling av cannabis för medicinskt bruk. Foto: YORGOS KARAHALIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Här, Berkeley i Kalifornien, såldes medicinsk marijuana till allmänhet under legaliseringens första dag, den 1 januari. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Vid årsskiftet så blev Kalifornien, med knappt 40 miljoner invånare, den senaste i raden av amerikanska delstater att legalisera marijuana för medicinskt bruk. Foto: FOTOLIA / CHONES - STOCK.ADOBE.COM 161668312

Just nu är det rykande åtgång på aktier till bolag inom den amerikanska cannabisindustrin, rapporterar Dagens industri, Di. 

Detta efter att marijuana vid årsskiftet legaliserats för rekreation i Kalifornien, USA:s folkrikaste stat. 

– Det är klart att det blir en Klondikerusch när det öppnas upp, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Di. 

Vid årsskiftet så blev Kalifornien, med knappt 40 miljoner invånare, den senaste i raden av amerikanska delstater att legalisera marijuana för rekreation. Tidigare har bland andra Colorado och Washington DC fattat samma beslut. 

LÄS MER: Kändisarnas lyxlägenheter kan vara fuskbyggen

Svenska sparare i marijuanabolagen har mångdubblats

Legaliseringarna gör att den legala marijuanaindustrin blomstrar och investerare rusar för att för att ta del av vinsterna. 

Di berättar att indexet för nordamerikanska marijuanaaktier, med 39 bolag, har haft en uppgång på 192 procent under det senaste halvåret. 

Och svenska sparare har inte varit sena att hoppa på tåget. Enligt statistik från Avanza har andelen svenska aktieägare ökat från 5 000 till över 30 000 personer i marijuanabolagen – de senaste två månaderna, berättar Di. 

LÄS MER: Svenska chips innehåller cancerframkallande ämne 

Svenska Heliospectra säljer utrustning för marijuanaproduktion

– Det är klart att det blir en Klondikerusch när det öppnas upp. Alla vill hoppa på det här tåget. Men det kanske är precis som i Klondike att det är de som säljer utrustningen som är mest intressanta, som svenska Heliospectra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till tidningen. 

I sommar väntas dessutom Kanada legalisera användning i rekreationssyfte. Kanadensiska bolaget Aurora cannabis ligger på fjärdeplats bland de mest handlade aktierna hos Avanza och hos Nordnet på tionde plats, enligt Di. 

Cannabis har även legaliserats för medicinskt bruk eller för rekreation i delstaterna Alaska, Massachusetts, Nevada, Maine, Washington och Oregon.

 

 

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!