Sebastian Knutssons 28-miljonersvilla innehöll fel efter fel, vissa var så allvarliga att hela huset riskerade rasa. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TTSebastian Knutssons 28-miljonersvilla innehöll fel efter fel, vissa var så allvarliga att hela huset riskerade rasa. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Sebastian Knutssons 28-miljonersvilla innehöll fel efter fel, vissa var så allvarliga att hela huset riskerade rasa. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Villan hade från början fyra halvplan. Men efter att ett femte byggdes till i källaren 2011 verkar saker ha gått på tok. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIXVillan hade från början fyra halvplan. Men efter att ett femte byggdes till i källaren 2011 verkar saker ha gått på tok. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Villan hade från början fyra halvplan. Men efter att ett femte byggdes till i källaren 2011 verkar saker ha gått på tok.  Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
I maj 2014 undertecknade Sebastian Knutsson köpekontraktet för villan vid Mälarens strand i Bromma. 28 miljoner kostade villan, men den skulle komma att bli än mer kostsam. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIXI maj 2014 undertecknade Sebastian Knutsson köpekontraktet för villan vid Mälarens strand i Bromma. 28 miljoner kostade villan, men den skulle komma att bli än mer kostsam. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
I maj 2014 undertecknade Sebastian Knutsson köpekontraktet för villan vid Mälarens strand i Bromma. 28 miljoner kostade villan, men den skulle komma att bli än mer kostsam.  Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Huset vid tiden för affären. Foto: SARA STRANDLUNDHuset vid tiden för affären. Foto: SARA STRANDLUND
Huset vid tiden för affären. Foto: SARA STRANDLUND
Foto: KingFoto: King
 Foto: King
Candy Crush-miljardären Sebastian Knutsson. Foto: / KING PRESSBILDCandy Crush-miljardären Sebastian Knutsson. Foto: / KING PRESSBILD
Candy Crush-miljardären Sebastian Knutsson. Foto: / KING PRESSBILD
På köpekontraktet står prislappen: 28 miljoner kronor. Foto: TingsrättenPå köpekontraktet står prislappen: 28 miljoner kronor. Foto: Tingsrätten
På köpekontraktet står prislappen: 28 miljoner kronor.  Foto: Tingsrätten

Candy Crush-skaparens drömvilla riskerar rasa

Publicerad

Candy Crush-miljardären Sebastian Knutsson, 48, köpte en 28-miljonersvilla vid Mälarens strand i Bromma. 

Men drömhuset var en mardrömskåk – med källarplan som svämmades över och en swimmingpool som byggts ovanpå kommunens avloppsledning. 

– Den valda lösningen har inneburit risk för att huset skulle rasa, skrev spelentreprenören i sin stämningsansökan.  

Konflikten slutade med miljonförlikning. 

Sebastian Knutsson var med och grundade spelföretaget King 2003 och har byggt upp sin miljardförmögenhet på succéer som Candy Crush. 

Han och de fyra medgrundarna fick dela på cirka 50 miljarder kronor när King köptes av spelgiganten Activision Blizzard, hösten 2015. 

Sebastian Knutssons del av kakan blev cirka 2,8 miljarder kronor.

LÄS MER: Candy Crush-skapare fälls för sexualregister 

Säljaren lät gräva ur källaren och skapa en ny våning

Men det var året innan, i maj 2014, som den stormrike spelentreprenören undertecknade  köpekontraktet för villan vid Mälarens strand i Bromma. 

Prislappen: 28 miljoner kronor. 

Husets byggdes 1961 och hade från början fyra halvplan, men 2011 lät säljaren gräva ut och inreda källaren så att huset fick fem halvplan.

Kort efter tillträdet uppstod ett vattenläckage i källarplanet. Det stod närmare en centimeter vatten på källargolvet och fukt konstaterades i källarplanets ytterväggar och innerväggar", står det i stämningsansökan. Foto: Tingsrätten

I augusti 2014 flyttade Sebastian Knutsson in i villan och strax därefter förstod han att allt inte stod rätt till. 

"Kort efter tillträdet uppstod ett vattenläckage i källarplanet. Det stod närmare en centimeter vatten på källargolvet och fukt konstaterades i källarplanets ytterväggar och innerväggar", uppgav Sebastian Knutsson i den stämning som hans advokatbyrå lämnade in i mars förra året.

LÄS MER: De betalar mest skatt där du bor 

Spelskaparens krav: 11,6 miljoner kronor

I stämningsansökan krävde spelmiljardären att säljaren skulle ersätta honom med drygt 11,6 miljoner kronor. 

Men det var när orsaken till läckan skulle utredas som de obehagliga upptäckterna avlöste varandra, enligt stämningsansökan.  

Bara att åtgärda balkar och grundmurar kostade, enligt Sebastian Knutsson, drygt 6 miljoner kronor. Att åtgärda källarplanets dränering ska ha kostat knappt 2 miljoner kronor.Foto: Tingsrätten

Genom utgrävningen av källarplanet 2011 hade den hamnat under Mälarens medelvattennivå. Att källaren låg under vattennivån ställde särskilda krav på dränering och pumpanläggning. Det saknades, enligt stämningsansökan, nytt betongfundament, isolering och platonmatta. 

En besiktningsman konstaterade att den nya, nergrävda väggen hade en avsmalnande "nålform", vilket innebar att belastningen koncentrerades i stället för att spridas. Källarens takbjälkar var inte heller monterade på det vis som angetts i ritningarna, och i vissa fall saknades de helt.

LÄS MER: Strålande tider för svenska spelföretag 

"Har inneburit risk för att huset ska rasa"

"Den valda lösningen har inneburit risk för att huset skulle rasa", enligt stämningsansökan. 

Under de följande renoveringsarbetena upptäcktes en rad misstag i och runt fastigheten. Bland annat hade villans swimmingpool byggts ovanpå Stockholms Vattens huvudavloppsledning för området. Därmed hindrades den servitutsskyddade åtkomsten till poolen, och Sebastian Knutsson skulle få stå för alla merkostnader om Stockholm Vatten skulle behöva komma åt avloppsledningen. 

Källarens takbjälkar var inte monterade på det vis som angetts i ritningarna, och i vissa fall saknades de helt. Foto: Tingsrätten

I februari förra året, månaden innan Sebastian Knutsson lämnade in sin stämningsansökan, så trängde vatten in genom väggarna och källaren översvämmades på nytt. 

LÄS MER: Lista: Här är de under 40 som tjänar mest 

Renoveringskostnad på över 8 miljoner kronor

Bara att åtgärda balkar och grundmurar kostade, enligt Sebastian Knutsson, drygt 6 miljoner kronor. Att åtgärda källarplanets dränering ska ha kostat knappt 2 miljoner kronor.

I stämningsansökan krävde spelmiljardären att säljaren skulle ersätta honom med drygt 11,6 miljoner kronor. 

Det saknades, enligt stämningsansökan, nytt betongfundament, isolering och platonmatta i källaren. Foto: Tingsrätten

Men det skulle bli en betydligt lägre summa än så. I september så kom Sebastian Knutsson och säljaren överens om en förlikning: säljaren ska betala 2,5 miljoner kronor till Knutsson och parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader. 

LÄS MER: Iona Rosin har tjänat miljoner tack vare Candy Crush Saga

King har 314 miljoner aktiva användare per månad

Spelskaparen fortsatte vara anställd, som kreativ chef, hos King efter att de sålt företaget 2015. 

Tidigare i år meddelade King att de har 314 miljoner aktiva användare i månaden på sina olika spelplattformar. 

Expressen har sökt Sebastian Knutsson. 

Sebastian Knutsson

Sebastian Knutsson 

Ålder: 48 år 

För 14 år sedan träffades Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Patrik Stymne, Thomas Hartwig och Riccardo Zacconi på webbportalen Spray och startade King. Bolagets flaggskepp är de omåttligt populära Candy Crush-spelen, som den kreativa chefen Sebastian Knutsson har styrt utvecklingen av. 

2013, Innan den amerikanska speljäten Activision Blizzard köpte King, så hade de fem grundarna byggt upp ett bolag som värderades till 35 miljarder kronor. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen