Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byt liv – så hittar du ditt spanska drömboende

Spanien kan bjuda på värme, hav och stränder.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Spanien är just nu glödhett bland svenskar.
Foto: YLWA YNGVESSON

Spanien är glödhett för svenskar.

Intresset för att skaffa sig ett boende i landet fortsätter att öka.

– Det nya vi ser nu är småbarnsfamiljer som köper lägenheter i Spanien i stället för sommarstuga i Sverige, säger Daniel Nilsson, chef för Fastighetsbyrån Utland.

Svenskarna upptäckte Mallorca, brukar det heta. Och det är troligtvis vår långa och strävsamma relation med landet som spelar roll när drömmen om ett boende i värmen ska förverkligas.

– De flesta har någon gång varit i Spanien och den här relationen till ett land är unik. Allt känns lite tryggare i Spanien, säger Fastighetsbyråns Daniel Nilsson.

2016 ökade de svenska bostadsköpen i Spanien med drygt 30 procent jämfört med 2015.

LÄS MER: Fortfarande bra läge att fynda bostäder i Spanien 

Klimatet och flygkommunikationerna är två andra faktorer som får svenskar att välja Spanien.

– Det är mycket lättare och billigare att flyga hit än till exempelvis Italien och Grekland. Lågprisbolagen flyger till flera städer dagligen året om, säger Daniel Nilsson.

Värmen lockar men det är ändå inte fel att tala om en snöbollseffekt.

– När fler och fler söker sig till samma ställe skapas en psykologisk effekt. Om man köpt vill man att andra ska göra det också. Vi brukar säga att våra kunder jobbar som ambassadörer, säger Daniel Nilsson.

Nya trenden i Spanien: Storstäder

Fortfarande är det stränderna vid Costa Blanca och Costa del Sol som lockar, men mäklarna har börjat skönja nya trender. Intresset för att bo i städer som Alicante, Malaga, Valencia och Barcelona ökar.

– Svenskar vågar söka sig till storstaden. Man vill ha ett bättre kultur- och restaurangutbud. Vi ser 35-åringar som köper lägenheter i städer i Spanien i stället för sommarstugor i Sverige och så var det inte för tio år sedan. Då var alla våra kunder 55–60 år. Många hade jobbat som vd:ar och hade gott om pengar på banken och längtade mest efter att spela golf, säger Daniel Nilsson och konstaterar:

– I dag behövs inte de pengarna för att njuta av en bostad i Spanien.

LÄS MER: De flyttade till Spanien – och lyfte sin ekonomi 

Just storstäderna längs Medelhavskusten är förmodligen de platser där värdet på bostäderna kommer att stiga som mest.

– Inte bara utlänningar utan även spanjorer flyttar till städerna. Det pågår en urbanisering och det driver upp priserna. Vi ser inte samma utveckling i småorter och landsbygd, säger Daniel Nilsson.

Nöjd med köpet söder om Alicante

Anette Helin, 54, och hennes sambo köpte en lägenhet i Torrevieja söder om Alicante för ungefär ett år sådan. Och stortrivs.

– Kompisar köpte ett år tidigare så vi var nere och hälsade på och tyckte att det verkade trevligt. Det är bra priser och lätt att flyga ner, säger hon.

De räknar med att kunna åka ner runt fem gånger per år – och har upptäckt att det är betydligt billigare i Spanien än i Sverige.

– Det är ganska billigt att gå på restaurang och leva här. Jag trodde att det skulle bli dyrare, säger Anette Helin.

LÄS MER: De lever guldliv i Spanien – på vanlig snittpension 

Hon kan varmt rekommendera svenskar att köpa bostad i Spanien. Särskilt i Torrevieja, som har gynnsamt väder. Och hon och sambon har märkt av att allt fler svenskar söker sig söderut.

– Vi blir fler och fler. Min syster köpte en vecka efter oss och bor i samma område, och nu har vi upptäckt att det bor två andra svenska par här, säger Anette som planerar att hyra ut lägenheten till vänner och bekanta när de inte är där.

Bostadsmarknaden har ännu inte återhämtat sig efter den ekonomiska krisen kring 2009.

– Vi är inte tillbaka på toppåren 2006, 2007. Snarare på 2003, 2004 års nivå, säger Daniel Nilsson.

Köpa bostad i Spanien: 5 viktiga råd

1/ GÖR HEMLÄXAN HEMMA

Gör så mycket av förarbetet som möjligt på hemmaplan, vilket är mycket lättare i dag. Ofta kan du se video eller 360-bilder av objektet. Kommer du ner och ska titta på 30 bostäder kommer du bara att bli förvirrad och åker hem utan att ha köpt något. 

2/ TA HJÄLP AV KUNNIGT FOLK

Kontakta mäklare som är verksam på orten du är intresserad av och bolla dina önskemål. Kanske har du en orealistisk önskelista? Kontakta gärna flera olika mäklare. Objekten är inte listade av en enda mäklare, kan ligga hos flera olika mäklare.

3/ BYGG INTE NYTT UTAN GARANTIER

Nu börjar byggstarterna öka efter krisen då allt stannade av – och efterfrågan på helt nya bostäder ökar. Det är väldigt viktigt att få bankgarantier och/eller försäkringar för de belopp man stoppar in under byggprocessen. Bankgaranti och försäkringar är lag i Spanien, men kostar. 

Det finns mindre nogräknade byggare som inte uppföljer kraven. De allra flesta byggen blir av och till belåtenhet, men har du otur hamnar byggaren i ekonomiska svårigheter och bygget stannar av eller läggs ner. Kolla också om det verkligen finns bygglicens.

4/ KOLLA REGLER FÖR UTHYRNING

 Kolla vad för regler som gäller för andrahandsuthyrning. Det är olika regler för olika regioner. I Gran Canaria uppmanar myndigheterna att hyra ut i andra hand, medan det är tvärtom i Barcelona där man inte får hyra ut i andra hand så vida det inte finns en turistlicens (och de är få och blir inte fler).

5/ ENKLARE BOSTAD – ENKLARE SKÖTSEL

Gör det lätt för dig med lägenhet eller mindre radhus, som i princip är underhållsfria. Ska man gå på lite större objekt, som villor, måste man se till att sköta huset även när man inte är där. Man har samma ansvar som vid ett svenskt köp.

Till salu just nu: Tio prisvärda bostäder i Spanien

Mäklaren fastighetsbyrån står för runt en fjärdedel av svenska marknaden i Spanien.

Vi bad dem plocka ut tio prisvärda objekt i olika kategorier från 2016:

LA NUCIA: Radhus på tre rum en halv mil från havet. 50 kvm terrass. Pris: 149 000 euro.

ALTEA: Fyra rum 350 meter på havet, Costa Blanca. Stor terrass. Pris: 168 000 euro.

GRAN CANARIA: Lägenhet vid havskanten. Tre rum i Bahia Feliz. Pris: 361 000 euro.

DENIA: Nyproducerad trea med närhet till stranden på Costa Blanca. Pris: 145 000 euro.

TORREVIEJA: Trerummare i Villamartin-ormårdet. Pris: 69 000 euro.

ALFAZ DEL PII: Tre rum med terass. Fyra kilometer till havet påverkar priset. Pris: 110 000 euro.

BARCELONA: Nyproducerad trerummare med eget terass på 27 kvadratmeter i Pole Nou. Pris: 390 000 euro.

BARCELONA: Tre rum och kök i historiska området Born i centrala Barcelona. Pris: 340 000 euro.

GRAN ALACANT: Fräsch bostad med tre sovrum och tolv minuter från flygplatsen. Pris: 95 000 euro.

GRAN ALACANT:  Radhus med havsutsikt. Terrass, balkong och takterrass. Pris: 199 000 euro.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!