Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byt abonnemang – spara tusenlappar

Jessica Schön, 28, barista, Stockholm: "Nej, allt fungerar bra med täckning och ekonomi."
Foto: Johan Jeppsson
Johanna Ireifeg, 50, dataingenjör, Stockholm: "Ja, kommer byta för att jag tycker det är för dyrt nu."
Foto: Johan Jeppsson
Magnus Berg, 29, kundansvarig, Stockholm: "Just nu är jag bunden för att mobilen ingick. Kanske ska jag byta när bindningstiden snart går ut. Jag har bra koll på de olika alternativen."
Foto: Johan Jeppsson
"Möjligheten för operatörerna att tjäna mer är att stjäla kunder av varandra, säger Mats Sjödin", chefredaktör för Telekom-nyheterna.

Du kan betala flera tusen kronor för mycket per år på ditt mobilabonnemang.

Lösningen är att byta till den operatör som har bäst deal just nu.

– Det finns ingen tillväxt i nya abonnenter längre, alla har ju redan abonnemang. Så möjligheten för operatörerna att tjäna mer är att stjäla kunder av varandra, säger Mats Sjödin, chefredaktör för Telekom-nyheterna.

Expressens genomgång av telefoner och abonnemang visar att skillnaderna kan vara enorma mellan billigast och dyrast på marknaden.

En Iphone SE – Apples senaste lansering – kostar till exempel bara 299 kronor i månaden med abonnemang från Halebop. Att jämfört med 429 kronor i månaden hos konkurrenten Telenor.

Och så ser det ut över hela spektrat.

– Det handlar om att få in abonnenter. För att göra det subventionerar operatörerna priserna på telefonerna, säger Mats Sjödin och förklarar den snåriga marknaden.

– Det är ofta med en populär telefon som Iphone. Operatörerna kan gå ned rejält i pris för de gör ändå inga pengar på själva telefonerna, bara abonnemangen.

Konsumenterna stora vinnarna

Standardabonnemanget i Sverige har inte förändrats på flera år och kostar omkring 300 kronor. Det som förändrats är vad du får för pengarna.

I dag är det inte sällan fria samtal och sms och omkring två gigabyte data att surfa för.

– Konsumenterna är de stora vinnarna av det här kriget. Det har varit riktigt hårt i över ett år, säger Mats Sjödin, som dock menar att det finns rum för ännu bättre abonnemang.

– Operatörerna går fortfarande riktigt bra, de har mellan 20 och 30 procent i marginal. De försöker hela tiden skarva och pressa för att hålla sig över 30 procent.

Klicka här för att se en större version av bilden

Iphone 7 förväntas i höst

Höstens mobilkrig, mellan den nyligen lanserade Samsung Galaxy Note 7, förväntade Iphone 7 och nyheter från både Sony och Huawei skvallrar om att hösten kan bli bra om du är i tankar av att byta abonnemang.

– Behöver man inte ha det senaste så kommer ju Iphone 6S förmodligen att reas ut väldigt snart, säger Mats Sjödin.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!