Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Byt abonnemang – spara tusenlappar

Jessica Schön, 28, barista, Stockholm: "Nej, allt fungerar bra med täckning och ekonomi." Foto: Johan Jeppsson
Johanna Ireifeg, 50, dataingenjör, Stockholm: "Ja, kommer byta för att jag tycker det är för dyrt nu." Foto: Johan Jeppsson
Magnus Berg, 29, kundansvarig, Stockholm: "Just nu är jag bunden för att mobilen ingick. Kanske ska jag byta när bindningstiden snart går ut. Jag har bra koll på de olika alternativen." Foto: Johan Jeppsson
"Möjligheten för operatörerna att tjäna mer är att stjäla kunder av varandra, säger Mats Sjödin", chefredaktör för Telekom-nyheterna.

Du kan betala flera tusen kronor för mycket per år på ditt mobilabonnemang.

Lösningen är att byta till den operatör som har bäst deal just nu.

– Det finns ingen tillväxt i nya abonnenter längre, alla har ju redan abonnemang. Så möjligheten för operatörerna att tjäna mer är att stjäla kunder av varandra, säger Mats Sjödin, chefredaktör för Telekom-nyheterna.

Expressens genomgång av telefoner och abonnemang visar att skillnaderna kan vara enorma mellan billigast och dyrast på marknaden.

En Iphone SE – Apples senaste lansering – kostar till exempel bara 299 kronor i månaden med abonnemang från Halebop. Att jämfört med 429 kronor i månaden hos konkurrenten Telenor.

Och så ser det ut över hela spektrat.

– Det handlar om att få in abonnenter. För att göra det subventionerar operatörerna priserna på telefonerna, säger Mats Sjödin och förklarar den snåriga marknaden.

– Det är ofta med en populär telefon som Iphone. Operatörerna kan gå ned rejält i pris för de gör ändå inga pengar på själva telefonerna, bara abonnemangen.

Konsumenterna stora vinnarna

Standardabonnemanget i Sverige har inte förändrats på flera år och kostar omkring 300 kronor. Det som förändrats är vad du får för pengarna.

I dag är det inte sällan fria samtal och sms och omkring två gigabyte data att surfa för.

– Konsumenterna är de stora vinnarna av det här kriget. Det har varit riktigt hårt i över ett år, säger Mats Sjödin, som dock menar att det finns rum för ännu bättre abonnemang.

– Operatörerna går fortfarande riktigt bra, de har mellan 20 och 30 procent i marginal. De försöker hela tiden skarva och pressa för att hålla sig över 30 procent.

Klicka här för att se en större version av bilden

Iphone 7 förväntas i höst

Höstens mobilkrig, mellan den nyligen lanserade Samsung Galaxy Note 7, förväntade Iphone 7 och nyheter från både Sony och Huawei skvallrar om att hösten kan bli bra om du är i tankar av att byta abonnemang.

– Behöver man inte ha det senaste så kommer ju Iphone 6S förmodligen att reas ut väldigt snart, säger Mats Sjödin.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!