Den hånade bilden. Foto: ByggnadsDen hånade bilden. Foto: Byggnads

Den hånade bilden.

 Foto: Byggnads
Hatten har använts under demonstrationer för kvinnors rättigheter.Hatten har använts under demonstrationer för kvinnors rättigheter.
Hatten har använts under demonstrationer för kvinnors rättigheter.

Byggnads ”fitthattar” hånas: ”Gör massor”

Publicerad

Byggnads förbundsstyrelse visar solidaritet med de få kvinnorna i byggbranschen genom att bära rosa mössor.

De räknade med att bli hånade.

Hånade blev de.

Förbundsordförande Johan Lindholm och de andra männen i Svenska Byggnadsarbetareförbundets styrelse satte på sig rosa så kallade "pussy hats" och lät ta en bild.

De rosa mössorna är en symbol för kampen för kvinnors rättigheter och slog igenom vid den stora kvinnomarschen i USA i januari och har sedan spridit sig över världen.

Byggnads styrelse publicerade bilden på sociala medier och skrev en debattartikel för SVT Nyheter om den respekt de känner för kvinnor som vågar bryta invanda könsmönster.

Blir kallade pajasar

Sedan smällde det till. På Facebook och Twitter hånades och förlöjligades bilden – mestadels av män. "Pajasar", "Förminskande”, "Ett hån", "Spola de förlöjligande fitthattarna" och “Direkt feltänkt" är bara några av de många negativa kommentarerna.

De positiva reaktionerna kommer mest från kvinnor. "Ett ljus i mörkret" och "Den solidariska gesten är fin" – men också några god råd om vad Byggnads kan göra konkret: "Få in fler tjejer på maktpositioner hos er. Lyft duktiga kvinnor i er bransch! Gör något för kvinnor som inte handlar om er."

I debattartikeln skriver Byggnadsstyrelsen att de vet att de kommer att "få utstå en del gliringar främst från andra män för att vi står här i våra rosa hemmastickade mössor".

"Gör massor konkret"

Johan Lindholm kommenterar:

– Folk får tycka vad de vill. Vi jobbar stenhårt med jämställdhetsfrågor och lägger mycket tid och resurser på att få en bransch som är välkomnande för alla.

Av 100 byggjobbare är bara en kvinna, men år 2022 är målet att det ska vara fem. "Grabbighet och gamla normer har fått många kvinnor och män att faktiskt välja bort oss, i alla led i branschen" skriver Byggnads i debattartikeln.

– Vi gör massor konkret. Jämställdhet ett av Byggnads prioriterade mål, men tydligen måste vi dra på oss rosa mössor för att någon ska fråga oss om det, säger Johan Lindholm.

LO har krävt kvotering i bolagsstyrelser - och så här säger Johan Lindholm om kvotering i förbundsstyrelser:

– Det är ett beslut som våra medlemmar få ta. Själv har jag inget emot det - all forskning visar på att mångfald är av godo.

 

DEBATT: Förändring kräver riktiga åtgärder – inte hemmastickade fitthattar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen