"Enligt Byggvaruhandlarna påverkas den svenska marknaden fortsatt positivt av ökad nyproduktion, vilket inte väsentligt gynnar Byggmax som i första hand riktar sig mot konsumenter", skriver byggvarukedjans vd Mattias Ankarberg i en kommentar. Foto: Presbild Byggmax
"Enligt Byggvaruhandlarna påverkas den svenska marknaden fortsatt positivt av ökad nyproduktion, vilket inte väsentligt gynnar Byggmax som i första hand riktar sig mot konsumenter", skriver byggvarukedjans vd Mattias Ankarberg i en kommentar. Foto: Presbild Byggmax

Byggmax tvärvänder – går nu med vinst

Publicerad

Byggmax vinst ökar.

För årets andra kvartal uppgick rörelseresultatet till 133 miljoner kronor efter skatt – jämfört med 114 miljoner kronor i fjol.

Även nettoresultatet ökade.

Byggvarukedjan Byggmax gör en helomvändning – och redovisar ett resultat efter skatt på 133 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017.

Resultatet per aktie uppgick till 2:20 kronor (1:90).

Nettoomsättningen blev 1 776 miljoner kronor. Även det högre än motsvarande period i fjol, då omsättningen uppgick till 1 739 miljoner kronor.

Bruttomarginalen uppgick till 30,6 procent.

Rörelseresultatet på 172 miljoner kronor – 159 miljoner kronor i fjol – gav en rörelsemarginal på 9,7 procent under perioden april-juni 2017.

Byggmax öppnar nya butiker

Under det senaste kvartalet har Byggmax också öppnat flera nya butiker: två i Sverige och en i Norge. Även en ny Skånska byggvarorbutik har öppnats i Norge. Dessutom har man anställt en expansionschef.

I en kommentar skriver Byggmaxgruppens vd Mattias Ankarberg om framtiden:

"Vi fokuserar framåt på att växa utifrån den starka lönsamma kärna som finns i dag och ytterligare förbättra den operationella modellen. Fokus framåt är organisk tillväxt baserat på existerande styrkor inom butiksexpansion, e-handel och sortimentsutveckling."

Man satsar också på två nya initiativ i sommar:

ett mindre butiksformat på mindre orter och ett koncept för trädgård med drive-in.

Byggmax gick med förlust

Under årets första kvartal gick byggvarukedjan med förlust. Rörelseresultatet för januari-mars blev minus 62 miljoner kronor och man fick se aktien backa på börsen.

 

LÄS MER: Förlust för Byggmax – mitt i byggboomen 

 

Men nu har Byggmax alltså gjort en helomvändning. Och på det stora hela gör man ett bättre resultat än i fjol.

Totalt blev rörelseresultatet för första halvan av året 81 miljoner kronor efter skatt, 1,3 kronor per aktie. Det kan jämföras med 55,7 miljoner kronor och 0,9 kronor per aktie motsvarande period i fjol.

Framtidstro hos vd Ankarberg

Nettoomsättningen för halvåret blev 2 558 miljoner kronor – men nettoomsättningen för jämförbara butiker minskade med 0,1 procent.

"Den svenska marknaden växte starkt första halvåret 2016 och efter en svagare konsumentmarknad första halvan av 2017, förväntas en återgång till en mer normal utveckling med viss positiv tillväxt under andra halvan av 2017. På både den finska och norska marknaden består osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen", skriver Mattias Ankarberg i delårsrapporten.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen