Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bygg ett Nobel Center och fler skyskrapor i Stockholm”

Tv-kände stjärnarkitekten Gert Wingårdh fick aldrig rita Nobel Center, men är till hundra procent för det omdiskuterade bygget.

Men på fredagen kom uppgifter om att Moderaterna och Centern backat från planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen.

– Jag kan inte förstå hur man inte kan vilja ha det här välskräddade huset som försiktigt tar plats på Blasieholmen, säger han i en tv-intervju med Expressen.

Vill du ha fler skyskrapor i Stockholm?

Han berättar också varför Sverige behöver lära av ”storebror Norge” och varför det byggs alldeles för få skyskrapor i Stockholm.

Intervjun med Gert Wingårdh gjordes i samband med återinvigningen av Nationalmuseum på torsdagen och ni ser den här:

 

Wingårdh är aktuell med boken ”Åtta projekt, från Liljevalchs till Nationalmuseum”.

Boken, vilket titeln avslöjar, handlar om åtta viktiga byggnader där Gert Wingårdh varit inblandad.

Alla projekten som behandlas i boken är färdigställda eller på väg att bli det.

Utom ett: Nobel Center.

Gert Wingårdhs förslag, som gick under namnet ”The Nobel Snowflake”, tog sig bland elva bidrag till final i tävlingen som utlystes 2013 och avgjordes något år senare:

Foto: WINGÅRDHS

 

Wingårdhs förslag föll på upploppet efter att en enig tävlingsjury röstat fram ”Nobelhuset” av David Chipperfield och Christoph Felger på David Chipperfield Architects Berlin.

Foto: Nobel Center

 

Att Wingårdhs förslag röstades ner har inte påverkat den tv-kände arkitektens åsikter om placeringen av huset, som han säger sig stödja ”till hundra procent”.

Nobel Center har blivit ett av huvudstadens mest omdiskuterade byggprojekt på 2 000-talet.

Bland förespråkarna finns tunga namn som näringslivsprofilerna Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg, men även H&M:s styrelseordförande Stefan Persson.

På motståndarsidan märks bland andra finansmannen Fredrik Lundberg och kung Carl XVI Gustaf.

 

Överklagades dagen efter valet

Dagen efter valet i september överklagade Stockholms stad (S, M och C) miljömålet om Nobelhuset.

Men i veckan skrev Svenska dagbladet att Miljöpartiet och Alliansen kan komma att ingå ett blågrönt styre Stockholm, vilket bekräftas i dag. 

Ett sådant styre bygger i så fall bland annat på att M och C drar tillbaka ambitionerna på ett Nobel Center på Blasieholmen för att blidka MP.

SR:s Ekot rapporterade på fredagen att Moderaterna och Centern backat om Nobel Center och att staden nu kommer att dra tillbaka sin överklagan till Mark- och miljööverdomstolen. 

 

Fortsättning följer.

Turerna kring Nobel Center

Det har hänt med Nobelcentret sedan 2011.

• I december 2011 tecknades en så kallad avsiktsförklaring mellan Stockholms stad och Nobelstiftelsen om att gemensamt verka för bygget på Blasieholmen.

• Detaljplanen godkändes av stadsbyggnadsnämnden i mars 2016 och antogs av kommunfullmäktige i Stockholms stad i maj samma år. Länsstyrelsen avslog alla överklaganden.

• I september 2017 var Riksantikvarieämbetet ytterst kritiskt och påtalade att byggnaden skulle medföra en påtaglig skada på innerstaden.

• Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt meddelar i sin dom 22 maj att  Mark- och miljööverdomstolen är sista instans för överklagande.

• Domen överklagades av S, M och C i september.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!