Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butikernas bojkott:
Slutar sälja raketer

Kristoffer Caledmar, Ica Vilbergen i Norrköping. Det börjar närma sig nyårsafton och många planerar inköp av fyrverkerier.Men några butiker väljer att stoppa all försäljning av raketer och smällare – för djurens skull.Foto: ICA
Det börjar närma sig nyårsafton och många planerar inköp av fyrverkerier. Men några butiker väljer att stoppa all försäljning av raketer och smällare – för djurens skull. "Vi känner att det är vårt ansvar att inte sälja de här produkterna," säger Thomas Ljungberg, butikschef på Ica Maxi Norrköping.Foto: Vakhrushev Pavlo Igorevich

Det börjar närma sig nyårsafton och många planerar inköp av fyrverkerier.

Men några butiker väljer att stoppa all försäljning av raketer – för djurens skull.

– Vi känner att det är vårt ansvar att inte sälja de här produkterna, säger Thomas Ljungberg, butikschef på Ica Maxi Norrköping.

Detta gäller

Om du ska skjuta fyrverkerier finns det vissa regler som du enligt lag måste följa.

• Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier

• Det kan krävas tillstånd för att avfyra fyrverkerier i tätbebyggda områden, kontakta polisen om du är osäker

• Smällare är förbjudna i Sverige! Med smällare räknas fyrverkerier vars främsta effekter är att skapa ett "knalljud"

• På en idrottsanläggning får pyrotekniska varor inte användas om inte polisen gett tillstånd

• Den som avfyrar fyrverkeriet är personligen ansvarig för att annan person eller egendom inte skadas

Källa: Polisen

Inför den kommande nyårsaftonen väljer flera butiker att bojkotta all försäljning av fyrverkerier – av omtanke för djuren.

– Vi har valt att inte sälja fyrverkerier eller smällare. Vi tycker inte att det har hos oss att göra. Bland annat för att det skrämmer upp djur, säger Kristoffer Caldemar, handlare på Ica Vilbergen i Norrköping.

När butiken gick ut med beskedet på sin Facebooksida fick man nästan enbart positiva reaktioner.

– Det blir som en påminnelse till alla också, att man ska tänka på djuren.

"Många far illa"

Kristoffer Caldemars butik är inte ensamma om beslutet att bojkotta alla fyrverkerier.

– Vi känner att det är vårt ansvar att inte sälja de här produkterna. Många far illa, både fyrbenta och tvåbenta. Dessutom lämnar det ju sina spår efter sig i miljön, berättar Thomas Ljungberg, butikschef på Ica Maxi Norrköping.

Hur har kunderna reagerat?

– Det är väl någon enstaka som frågar efter det. Men jag tror att de flesta har vant sig vid att man får handla det där på andra ställen om man nu verkligen vill ha det.

Nu hoppas att han mataffärer över hela landet ska haka på deras beslut.

– Det är upp till var och en så klart, men jag tycker att det är en bra idé. Jag ser ingenting negativt med det.

Emelie Ericson, pressansvarig för Icagruppen, berättar att man sedan 2009 inte har fyrverkerier i Icas centrala sortiment, men att enskilda handlare kan besluta att ta in produkten själv ändå.

– Däremot har alla Maxi-handlare tagit ett gemensamt beslut om att inte sälja fyrverkerier alls, säger hon.

Naturskyddsföreningen: "Ett klokt beslut"

Naturskyddsföreningen, som länge arbetat med att upplysa om fyrverkeriers effekt på djur och natur, välkomnar butikernas beslut.

– Det är ett klokt beslut och visar ju att handlaren vågar stå för det här. Det är jättebra, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Det är att fyrverkerier ger ifrån sig ett onaturligt ljud som gör att både husdjur och vilda djur blir rädda, berättar Johanna Sandahl.

Dessutom skadar de miljön med sina kemikalier och tungmetaller.

– Om man nu nödvändigtvis ska skjuta fyrverkerier kan man tänka på att inte skjuta alltför många pjäser. Man kanske kan gå ihop med grannen eller vänner till exempel.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!