Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med en vanlig vecka, berättar Svensk Handel. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESKonfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med en vanlig vecka, berättar Svensk Handel. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med en vanlig vecka, berättar Svensk Handel.  Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Skärtorsdagen är den stora inköpsdagen under påskveckan och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig vardag. Foto: CHRISTER FLODQVIST / EXPSkärtorsdagen är den stora inköpsdagen under påskveckan och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig vardag. Foto: CHRISTER FLODQVIST / EXP
Skärtorsdagen är den stora inköpsdagen under påskveckan och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig vardag.  Foto: CHRISTER FLODQVIST / EXP
Johan Davidson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Foto: Svensk HandelJohan Davidson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Foto: Svensk Handel
Johan Davidson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.  Foto: Svensk Handel

Butiker rustar inför påsken – anlitar 2 400 extrajobbare

Publicerad

Under påskveckan väntas svenskarna handla ägg, sill och annan mat för 7,4 miljarder kronor – vilket skapar 2 400 extrajobb i livsmedelsbutikerna. 

– Näst efter jul är påsk och midsommar de viktigaste högtiderna för dagligvaruhandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel i ett pressmeddelande. 

 

I nästa vecka börjar årets stora frossande i ägg, sill och dragerade chokladägg. Skärtorsdagen är den stora inköpsdagen under påskveckan och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig vardag. 

I nästa vecka kommer påsken. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

LÄS MER: Kolla i dag om du får skattepengar tillbaka

Påskens betydelse minskar – trots miljardomsättning

Under hela veckan uppskattas omsättningen i dagligvaruhandeln landa på 7,4 miljarder kronor. 

– Påsken är en riktig mathelg och det kommer att vara ordentligt drag i landets matbutiker. Näst efter jul är påsk och midsommar de viktigaste högtiderna för dagligvaruhandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, i ett pressmeddelande. 

Trots den höga omsättningen svarar allt fler handlare att påskens betydelse för försäljningen minskat under senare år. 

Lamm är populär påskmat. Foto: TERJE PEDERSEN / STELLA PICTURES ANB

LÄS MER: Sista chansen i dag: Skaffa digital brevlåda – skattepengarna i april

De flesta påskhandlare föredrar större butik

En konsumentundersökning från organisationen visar att tre av fyra tillfrågade, 75 procent, i år planerar att handla påskmaten i en större livsmedelsbutik. 

Enligt Svensk Handel stod e-handeln för cirka 2 procent av den totala livsmedelsförsäljningen förra året – och 4 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar  att de planerar att e-handla påskmat i år.

Drygt var fjärde butikshandlare, 27 procent, planerar att ta in extrapersonal under påsken – på grund av den väntade anstormningen – och totalt skapas 2 400 extrajobb, enligt Svensk Handel.

– Bra fart i handeln innebär bra fart på arbetsmarknaden. Årets påskhandel kommer att skapa möjlighet för många unga att få chansen på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.

Ägg, sill och lax är de garanterade storsäljarna under påskveckan. Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med en vanlig vecka, berättar Svensk Handel. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen