På Hemköp i Täby ligger vindruvorna vid diskmedel, rengöringsmedel och andra städprodukter. Foto: PrivatPå Hemköp i Täby ligger vindruvorna vid diskmedel, rengöringsmedel och andra städprodukter. Foto: Privat
På Hemköp i Täby ligger vindruvorna vid diskmedel, rengöringsmedel och andra städprodukter. Foto: Privat
Joakim Skotte, handlare vid matbutiken, brinner för ekologiska produkter och ser flytten som ett statement. Foto: PrivatJoakim Skotte, handlare vid matbutiken, brinner för ekologiska produkter och ser flytten som ett statement. Foto: Privat
Joakim Skotte, handlare vid matbutiken, brinner för ekologiska produkter och ser flytten som ett statement. Foto: Privat
"Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med", står det på skylten under vindruvorna. Foto: Privat"Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med", står det på skylten under vindruvorna. Foto: Privat
"Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med", står det på skylten under vindruvorna. Foto: Privat

Butiken flyttade sina druvor – till städhyllan

Publicerad

På Hemköp i Täby hittar man inte vindruvorna vid frukt- och grönsakshyllorna.

Konstigt? Inte om man vill nå ut med ett viktigt budskap, enligt handlaren Joakim Skotte.

– Det är ju lite extremt. Men man måste ju tänka till lite om man vill nå ut, säger han.

På matbutiken Hemköp i Täby måste man fråga om man ska hitta de små lådorna med vindruvor.

De ligger nämligen inte vid frukter och grönt; de har blivit förflyttade till hyllan vid alla kemikalier, diskmedel och rengöringsvätskor, något som både Aftonbladet och Metro har skrivit om.

Joakim Skotte, handlare vid Hemköpbutiken, ser det som ett statement.

– Var sätter vi vindruvor med kemikalier? Jo, vid kemikalierna så klart, säger han och skrattar.

"Lite extremt"

Idén till att flytta på vindruvorna till hyllorna för städprodukter föddes ur hans passion för ekologiska produkter. Och efter en närmare titt på innehållsförpackningen tillhörde inte druvorna det ekologiska sortiment han vill stå bakom.

– Det är ju lite extremt. Men jag vill lyfta att vi i branschen kan göra mer. Jag är en egenföretagare som är franchisetagare. Jag kan driva på lite snabbare och ta besluten lite fortare. Man måste ju tänka till lite om man vill nå ut.

I en skylt under druvorna finns en förklaring till flytten:

”Hej! Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med. Ni hittar endast ekologiska vindruvor hos oss på Hemköp Alléns.”

Joakim Skotte brinner för miljön och funderar ofta på hur matbutiker kan ta ansvar när det kommer till produkterna de säljer.

Och det verkar som att hans idé med vindruvorna har fått genomslag.

Många positiva kommentarer

Responsen efter flytten uppmärksammades av många efter att butiken publicerade en bild på Facebook.

– Det haglar in positiva kommentarer. Någon har nämnt att det är bra prioriterat eftersom det är en produkt som når barn, säger Joakim.

I inlägget förklarar Hemköp Alléns ytterligare om beslutet att flytta druvorna:

"Efter årsskiftet säljer vi på Hemköp Allens endast ekologiska vindruvor. Vi är dock skyldiga att hålla oss till våra annonser. Denna vecka annonserar vi besprutade druvor. Därför är vi skyldiga att ha dem i butiken. Men eftersom det är så mycket kemikalier i dem så hör dem hemma bland andra kemikalier. Dvs. Grovkemhyllan."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen