Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Butiken flyttade sina druvor – till städhyllan

På Hemköp i Täby ligger vindruvorna vid diskmedel, rengöringsmedel och andra städprodukter.Foto: Privat
Joakim Skotte, handlare vid matbutiken, brinner för ekologiska produkter och ser flytten som ett statement.Foto: Privat
"Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med", står det på skylten under vindruvorna.Foto: Privat

På Hemköp i Täby hittar man inte vindruvorna vid frukt- och grönsakshyllorna.

Konstigt? Inte om man vill nå ut med ett viktigt budskap, enligt handlaren Joakim Skotte.

– Det är ju lite extremt. Men man måste ju tänka till lite om man vill nå ut, säger han.

På matbutiken Hemköp i Täby måste man fråga om man ska hitta de små lådorna med vindruvor.

De ligger nämligen inte vid frukter och grönt; de har blivit förflyttade till hyllan vid alla kemikalier, diskmedel och rengöringsvätskor, något som både Aftonbladet och Metro har skrivit om.

Joakim Skotte, handlare vid Hemköpbutiken, ser det som ett statement.

– Var sätter vi vindruvor med kemikalier? Jo, vid kemikalierna så klart, säger han och skrattar.

"Lite extremt"

Idén till att flytta på vindruvorna till hyllorna för städprodukter föddes ur hans passion för ekologiska produkter. Och efter en närmare titt på innehållsförpackningen tillhörde inte druvorna det ekologiska sortiment han vill stå bakom.

– Det är ju lite extremt. Men jag vill lyfta att vi i branschen kan göra mer. Jag är en egenföretagare som är franchisetagare. Jag kan driva på lite snabbare och ta besluten lite fortare. Man måste ju tänka till lite om man vill nå ut.

I en skylt under druvorna finns en förklaring till flytten:

”Hej! Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med. Ni hittar endast ekologiska vindruvor hos oss på Hemköp Alléns.”

Joakim Skotte brinner för miljön och funderar ofta på hur matbutiker kan ta ansvar när det kommer till produkterna de säljer.

Och det verkar som att hans idé med vindruvorna har fått genomslag.

Många positiva kommentarer

Responsen efter flytten uppmärksammades av många efter att butiken publicerade en bild på Facebook.

– Det haglar in positiva kommentarer. Någon har nämnt att det är bra prioriterat eftersom det är en produkt som når barn, säger Joakim.

I inlägget förklarar Hemköp Alléns ytterligare om beslutet att flytta druvorna:

"Efter årsskiftet säljer vi på Hemköp Allens endast ekologiska vindruvor. Vi är dock skyldiga att hålla oss till våra annonser. Denna vecka annonserar vi besprutade druvor. Därför är vi skyldiga att ha dem i butiken. Men eftersom det är så mycket kemikalier i dem så hör dem hemma bland andra kemikalier. Dvs. Grovkemhyllan."

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!