Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Burger King lanserar en rysk kryptovaluta

Valutan, kallad WhopperCoin, är en del av ett lojalitetsprogram som hamburgerkedjan kommer erbjuda sina kunder. Foto: MICHAEL CONROY / AP TT / NTB SCANPIX
Valutan, kallad WhopperCoin, är en del av ett lojalitetsprogram som hamburgerkedjan kommer erbjuda sina kunder. Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP

Snabbmatsjätten Burger King lanserar en kryptovaluta i Ryssland, rapporterar brittiska BBC. 

Valutan, kallad WhopperCoin, är en del av ett lojalitetsprogram som hamburgerkedjan erbjuder sina kunder. 

Om de spenderar 1 700 rubel - cirka 230 kronor i svenska pengar - får de tillräckligt med WhopperCoins för att köpa en Whopperburgare. 

Burger King har tillsammans med startup-företaget Waves utvecklat kryptovalutan WhopperCoin som nu lanseras på den ryska marknaden, berättar BBC.

För varje rubel som snabbmatskedjans kunder spenderar kommer de att få 1 WhopperCoin. 

Appar släpps till Apple och Android

När kunderna tjänat ihop till 1700 WhopperCoin, efter att ha spenderat motsvarande cirka 230 kronor, så kan de lösa in kryptovalutan mot en Whopper. 

Burger King har berättat att appar till både Apple och Android kommer att släppas nästa månad. 

Med hjälp av dessa kommer användaren att kunna spara, dela med sig och byta WhopperCoin med andra, enligt BBC. 

Kryptovalutan får man genom att scanna sina Burger King-kvitton med en smartphone. 

Finns likheter med Bitcoin

Enligt BBC har hamburgerjättens kryptovaluta vissa gemensamma, tekniska nämnare med kryptovalutajätten Bitcoin – men är helt fristående. 

Den digitala kryptovalutan Bitcoin släpptes som en öppen programvara 2009 och har 2017 miljontals användare, enligt en studie från Cambridge University.  I augusti delades valutan upp i två varianter, då den nya Bitcoin Cash lanserades. 

Dina Pengar har tidigare berättat att gruppen som hackade HBO utpressade tv-jätten på, motsvarande nästan 50 miljoner kronor, i just Bitcoin. 

Finns redan en miljard WhopperCoin

Om systemet med WhopperCoin skulle missbrukas har Burger King möjlighet att helt sonika stänga ner det. 

Samarbetspartnern Waves har gått ut med att de redan har genererat 1 miljard WhopperCoin som ska användas i lojalitetsprogram. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!