Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Budgeten får skarp kritik: "Oansvarigt"

Magdalena Anderssons budget får skarp kritik.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ulf Kristersson, moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella pictures

Regeringens budget får skarp kritik från Riksrevisionen. 

Myndigheten pekar på att regeringen underskattar de offentliga utgifterna fram till 2020. 

Finansministers svar är att fler måste komma i jobb, kommunerna måste effektivisera sina kostnader och hon öppnar för skattehöjningar.

– Vi behöver se till att ha höga skatteintäkter så att vi kan finansiera vår gemensamma välfärd, säger Magdalena Andersson, S. 

Myndigheten ska granska hur staten hushåller med pengarna och har kommit fram till att regeringen inte tagit hänsyn till att förändringar av befolkningsstorleken och ålderssammansättningen påverkar kommunernas utgifter.

Framför allt gäller det utgiftsområden som vård, skola och omsorg, skriver Riksrevisionen på Dagens Nyheters debattsida.

Granskningsmyndigheten skriver att kommunalskatterna måste höjas med två procentenheter eller statsbudgeten till kommunerna med 50 miljarder kronor om dagens välfärd ska finnas kvar.

"Oansvarigt av Magdalena Andersson"

Samtidigt påpekar revisionen också att regeringen föreslagit åtgärder för 17 miljarder kronor, som inte är finansierade, på ett sätt som inte stöttas av det finanspolitiska ramverket. En försvagning av det offentliga sparandet, menar myndigheten.

Enligt TT är det första gången myndigheten publicerar en budgetgranskning innan budgeten röstats igenom i riksdagen.

Regeringens agerande möter kritik även från oppositionen.

– Det är oansvarigt av Magdalena Andersson att fortsätta med stora ofinansierade utgifter mitt i högkonjunkturen. Regeringen borde i stället balansera budgeten så Sverige har muskler att möta nästa kris, säger Ulf Kristersson, M, ekonomiskpolitisk talesperson och fortsätter:

– Det är också allvarligt att regeringen ignorerar de långsiktiga riskerna för offentliga finanserna, till exempel asylmottagning och ökande efterfrågan på offentlig välfärd. Regeringen borde vara ärlig om vilka utmaningar vi står inför.

Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna

Kritik framfördes i en ekonomirapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, tidigare i höstas. SKL gjorde en bedömning av läget fram till 2020 och kom fram till att kostnaderna för kommuner och landsting ökar snabbare än intäkterna.

– Vi har en väldigt snabb ökning av befolkningen. Det innebär att skatteunderlaget per innevånare kommer att urholkas, skatteunderlaget ger mindre resurser per varje person inom kommunerna och landstingen, sa Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL, i oktober.

Magdalena Andersson: "Vi behöver ha höga skatteintäkter"

Magdalena Andersson, S, säger att kritiken visar att skattesänkar-eran i svensk politik är över och flaggade för nya skattehöjningar.

– Vi behöver se till att ha höga skatteintäkter så att vi kan finansiera vår gemensamma välfärd. Precis den politik som regeringen driver, säger Andersson och nämner bankskatt och flygskatt.

Finansministern vill inte lova några nya pengar till kommunerna men säger:

– I år är statsbidragen till kommunerna 50 miljarder högre än de var 2014. Den här regeringen har visat att vi värnar kommunerna. Men naturligtvis handlar det om att fortsätta följa utvecklingen. Men självklart är det också viktigt att kommunerna jobbar med att effektivisera sin verksamhet, säger hon.

Riksrevisionens kritik om att regeringen genomför 17 ofinansierade åtgärder kommenterar Andersson med orden:

– Vi tyckte att de här 10 välfärdsmiljarderna var viktiga så att vi kan upprätthålla kvaliteten i kommuner och landsting. Att engångsvis  höja skatten för ett år med 10 miljarder tyckte inte jag var en väl avvägd politik, säger hon.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!