Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bromma flygplats får leva vidare

Får vara kvar. Utredningen om nedläggningen av Bromma flygplats läggs ner.
Foto: Stefan Söderström
Anders Sundström.
Foto: Gunnar Seijbold

Bromma flygplats kommer att finnas kvar.

Nu lägger regeringen ned utredningen om flygplatsens framtid, skriver Dagens Nyheter.

– Det är olyckligt, men vi måste böja oss för riksdagens majoritet i frågan, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan till tidningen.

Det var för ett år sedan som Anders Sundström, före detta socialdemokratisk näringsminister, fick i uppdrag att utreda Bromma flygplats framtid. Bland annat fanns planer på att göra om flygplatsen till bostäder. Bostadslösningen var något som framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville ha – en idé som de senare fick med sig Socialdemokraterna på.

– Vi har kommit överens om att vi senast 2022 vill att Bromma flygplats är nedlagd, sa Daniel Helldén, Miljöpartiets borgarråd till SvD då.

Men nu kommer utredningen att läggas ner. Bromma flygplats blir kvar.

Får nytt uppdrag

Dagens Nyheter skriver att Anders Sundström i stället kommer att få i uppdrag att pröva förutsättningarna för att utveckla flygkapaciteten samt hur man kan öka möjligheterna till bostadsbebyggelse i  Stockholmsområdet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan bekräftar för tidningen att det innebär att flygplatsen blir klar – men han är också besviken över att regeringen tvingats böja sig i frågan om nedläggning.

– Vi kan konstatera att Stockholms stads majoritet står i konflikt med majoriteten i riksdagen. Det är tråkigt att det finns en majoritet som inte vill ta reda på fakta. Många är övertygade om att Bromma inte är den bästa platsen att ha en flygplats på. Nu kan inte de lokala politikerna göra något åt detta, säger Mehmet Kaplan till DN.

Anders Sundströms utredning kommer att redovisas i mars 2016.

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz är mycket positiv till beslutet.

– Vi tycker att det är väldigt bra att Bromma blir kvar och därmed säkrar vi flygtillgängligheten i hela landet. Det handlar i slutändan om att goda flygförbindelser behövs för jobb och tillväxt i hela Sverige, säger hon.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!