Foto: ROALD DAHL / NORWEGIANFoto: ROALD DAHL / NORWEGIAN
 Foto: ROALD DAHL / NORWEGIAN
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

British Airways överväger att köpa Norwegian

Publicerad

British Airways ägare IAG överväger att lägga ett bud på flygbolaget Norwegian, skriver Bloomberg News. 

Samtidigt stiger Norwegians aktier kraftigt. 

Ett uppköp av det norska flygbolaget skulle inte gynna resenärerna, enligt flygexperten Jan Ohlsson. 

– Med mindre konkurrens kan priset på flygbiljetterna öka, säger han.

Budet skulle värdera Norwegian till cirka 3 miljarder dollar inklusive skuld, skriver Bloomberg.

Ett officiellt bud har inte gjorts, utan uppgifterna hänvisas till källor med insyn, skriver Dagens Industri. 

IAG, International Airlines Group, har nyligen köpt en post på 4,61 procent i Norwegian, skriver de i ett pressmeddelande på torsdagen.  

"Minoritetsinvesteringen har som intention att etablera en position där det är möjligt att inleda diskussioner med Norwegian, inkluderat möjligheten för ett fullt bud", står det vidare i pressmeddelandet.  

Flygexperten: Resenärerna förlorare

När nyheten om det eventuella köpet kom steg Norwegians aktier med 24,5 procent. En knapp timme senare låg den på kring 19 procents uppgång.

Även SAS-aktien steg på Stockholmsbörsen med nära sju procent.

Flygexperten Jan Ohlsson och sparekonomen Joakim Bornold ser inte ett eventuellt uppköp av Norwegian som någonting oväntat. 

– De känner sig väl pressade av Norwegians långdistanstrafik. De är oroliga för den effekt de kan ha på biljettpriserna då Norwegian blivit stora med flygningar över Atlanten. Så ur den aspekten är ett köp logiskt, säger Jan Ohlsson.

– Det är överraskande men samtidigt rimligt. Norwegian har blivit så stora att man börjar bli ett hot mot British Airways på långlinjerna, så det är nog helt enkelt så att man från British Airways sida känner att man vill köpa upp en konkurrent, säger Joakim Bornold. 

Förlorarna av ett köp skulle bli resenärerna, menar Jan Ohlsson. 

– För konsumenterna skulle det inte vara en bra idé är min första reflektion, för det minskar konkurrensen vilket riskerar att leda till ökade priser.

 

LÄS MER: Ökat missnöje med Norwegian – i Norge

 

Flygbolaget Norwegians förlust för 2017 blev större än tidigare beräknat, men det tror Jan Ohlsson inte ligger bakom ett eventuellt köp. 

– Jag ser inget omedelbart hot där man behöver slå ihop flygbolag för att de inte ska gå i konkurs. Det är rationellt att slå ihop, men många flygbolag går ändå med ganska goda vinster. Går IAG in och köper Norwegian ska man inte se det utifrån den förlust Norwegian gått med på senaste, utan snarare att man vill bli av med en konkurrent och behöver ett lågprisbolag på långdistans, säger han. 

Sparekonom: Kan bli liknande utveckling som i USA

Sparekonomomen Joakim Bornold på Nordnet förklarar hur ett eventuellt köp skulle påverka resenärerna på kort och lång sikt:

– Här och nu gör det ingen skillnad alls, så det påverkar inte de som köpt biljetter eller så. Men framåt –  om det blir ett köp – så gör man det för att bli av med konkurrens och höja priserna, vilket kan innebära högre priser längre fram om de Europeiska flygbolagen börjar slås samman, säger han och fortsätter:

– Vi har sett det här på den amerikanska flygmarknaden och där har hopslagningen redan skett och det är bara fyra stora flygbolag kvar. Där kan man se att flygpriserna och lönsamheten i bolagen gått upp. Vi får se om det här kanske är starten på en liknande utveckling i Europa. 

Att SAS-aktierna rusade efter nyheten menar Joakim Bornold beror på att ett köp lättar på trycket för SAS. 

– Bland SAS ägarna kan man se en möjlighet att bli av med en priskonkurrent. Ett köp kan dra ner tempot lite grann och få upp lönsamheten. Det skulle lätta trycket på SAS som är ganska pressade av Norwegian i dagsläget.

Köper British Airways upp Norwegian kans det leda till flera affärer, där även SAS kan vara involverad, menar Joakim Bornold.

– Det börjar hända saker i flygbranschen, man har väntat på det länge och det här kan kanske vara ett tecken på att även SAS skulle kunna bli aktuell för en affär någon gång. Dock inte nödvändigtvis med British Airways, säger han.

I ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen skriver Norwegian att de fått kännedom om IAG har köpt 4,6 procent av aktierna i Norwegian, men att:

"Norwegian hade ingen kännedom om den här transaktionen innan det rapporterades om den i media vid lunchtid idag torsdag. Norwegian har heller inte haft någon dialog med IAG om detta. Att IAG-gruppen köper aktier i Norwegian bekräftar att en stor internationell flygbolagskoncern tror på bolagets affärsmodell och globala tillväxtstrategi."

 

 

IAG

2011 gick British Airways ihop med Iberia och bildade IAG, International Airlines Group. I dag ingår även Aer Lingus, Vueling och LEVEL.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen