British Airways överväger att köpa Norwegian

Foto: ROALD DAHL / NORWEGIAN
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

British Airways ägare IAG överväger att lägga ett bud på flygbolaget Norwegian, skriver Bloomberg News. 

Samtidigt stiger Norwegians aktier kraftigt. 

Ett uppköp av det norska flygbolaget skulle inte gynna resenärerna, enligt flygexperten Jan Ohlsson. 

– Med mindre konkurrens kan priset på flygbiljetterna öka, säger han.

Budet skulle värdera Norwegian till cirka 3 miljarder dollar inklusive skuld, skriver Bloomberg.

Ett officiellt bud har inte gjorts, utan uppgifterna hänvisas till källor med insyn, skriver Dagens Industri. 

IAG, International Airlines Group, har nyligen köpt en post på 4,61 procent i Norwegian, skriver de i ett pressmeddelande på torsdagen.  

"Minoritetsinvesteringen har som intention att etablera en position där det är möjligt att inleda diskussioner med Norwegian, inkluderat möjligheten för ett fullt bud", står det vidare i pressmeddelandet.  

Flygexperten: Resenärerna förlorare

När nyheten om det eventuella köpet kom steg Norwegians aktier med 24,5 procent. En knapp timme senare låg den på kring 19 procents uppgång.

Även SAS-aktien steg på Stockholmsbörsen med nära sju procent.

Flygexperten Jan Ohlsson och sparekonomen Joakim Bornold ser inte ett eventuellt uppköp av Norwegian som någonting oväntat. 

– De känner sig väl pressade av Norwegians långdistanstrafik. De är oroliga för den effekt de kan ha på biljettpriserna då Norwegian blivit stora med flygningar över Atlanten. Så ur den aspekten är ett köp logiskt, säger Jan Ohlsson.

– Det är överraskande men samtidigt rimligt. Norwegian har blivit så stora att man börjar bli ett hot mot British Airways på långlinjerna, så det är nog helt enkelt så att man från British Airways sida känner att man vill köpa upp en konkurrent, säger Joakim Bornold. 

Förlorarna av ett köp skulle bli resenärerna, menar Jan Ohlsson. 

– För konsumenterna skulle det inte vara en bra idé är min första reflektion, för det minskar konkurrensen vilket riskerar att leda till ökade priser.


LÄS MER: Ökat missnöje med Norwegian – i Norge


Flygbolaget Norwegians förlust för 2017 blev större än tidigare beräknat, men det tror Jan Ohlsson inte ligger bakom ett eventuellt köp. 

– Jag ser inget omedelbart hot där man behöver slå ihop flygbolag för att de inte ska gå i konkurs. Det är rationellt att slå ihop, men många flygbolag går ändå med ganska goda vinster. Går IAG in och köper Norwegian ska man inte se det utifrån den förlust Norwegian gått med på senaste, utan snarare att man vill bli av med en konkurrent och behöver ett lågprisbolag på långdistans, säger han. 

Sparekonom: Kan bli liknande utveckling som i USA

Sparekonomomen Joakim Bornold på Nordnet förklarar hur ett eventuellt köp skulle påverka resenärerna på kort och lång sikt:

– Här och nu gör det ingen skillnad alls, så det påverkar inte de som köpt biljetter eller så. Men framåt –  om det blir ett köp – så gör man det för att bli av med konkurrens och höja priserna, vilket kan innebära högre priser längre fram om de Europeiska flygbolagen börjar slås samman, säger han och fortsätter:

– Vi har sett det här på den amerikanska flygmarknaden och där har hopslagningen redan skett och det är bara fyra stora flygbolag kvar. Där kan man se att flygpriserna och lönsamheten i bolagen gått upp. Vi får se om det här kanske är starten på en liknande utveckling i Europa. 

Att SAS-aktierna rusade efter nyheten menar Joakim Bornold beror på att ett köp lättar på trycket för SAS. 

– Bland SAS ägarna kan man se en möjlighet att bli av med en priskonkurrent. Ett köp kan dra ner tempot lite grann och få upp lönsamheten. Det skulle lätta trycket på SAS som är ganska pressade av Norwegian i dagsläget.

Köper British Airways upp Norwegian kans det leda till flera affärer, där även SAS kan vara involverad, menar Joakim Bornold.

– Det börjar hända saker i flygbranschen, man har väntat på det länge och det här kan kanske vara ett tecken på att även SAS skulle kunna bli aktuell för en affär någon gång. Dock inte nödvändigtvis med British Airways, säger han.

I ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen skriver Norwegian att de fått kännedom om IAG har köpt 4,6 procent av aktierna i Norwegian, men att:

"Norwegian hade ingen kännedom om den här transaktionen innan det rapporterades om den i media vid lunchtid idag torsdag. Norwegian har heller inte haft någon dialog med IAG om detta. Att IAG-gruppen köper aktier i Norwegian bekräftar att en stor internationell flygbolagskoncern tror på bolagets affärsmodell och globala tillväxtstrategi."IAG

2011 gick British Airways ihop med Iberia och bildade IAG, International Airlines Group. I dag ingår även Aer Lingus, Vueling och LEVEL.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!