Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brexit-avtalet: Lösningen för Nordirland och gränsen

I spelaren ovan får du de senaste ekonominyheterna från Di TV. Di TV sänder live varje vardag.
Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordirland kommer att tillhöra Storbritanniens tullunion, men tillämpa EU:s tulltariffer på varor som ska till Irland eller riskerar föras till Irland.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på torsdagen.

Han bekräftade upplägget för utträdesavtalet som EU-källor redovisade på onsdagskvällen.

Momsfrågan är nu också löst, sade han, dock utan att ge detaljer i ett första skede.

Integriteten av EU:s inre marknad kommer att skyddas, sade han.

– Vi har till slut grunden för ett rättvis och ordnat utträde. Det är mycket bättre än ett oordnat utträde. Vi kan börja diskutera den framtida relationen, sade Michel Barnier.

EU-toppmötet på torsdag-fredag kommer inte kunna ge ett formellt godkännande av utträdesavtalet. Men EU-ledarna ska kunna ge ett informellt gott omdöme, sade chefsförhandlaren.

På en fråga om han hade fått försäkringar om att brittiska underhuset kommer att godkänna avtalet sade Michel Barnier att alla parter måste ta sitt ansvar, underhuset, Europaparlamentet och EU-toppmötet.

Han ville inte svara på vad som händer om underhuset förkastar avtalet.

– Det här är det bästa möjliga avtalet efter alla ändringar som vi har gjort. Vi tar bort nödlösningen (backstop) och ersätter det med ett nytt arrangemang, sade Michel Barnier.

”Logisk konsekvens”

Importvaror till Nordirland där risken finns att de förs till Irland och därmed till EU:s inre marknad ska bevakas. Dit hör vissa konsumtionsvaror, insatsvaror och industrivaror.

– Vi kan inte helt eliminera risken för inre marknaden, men vi kan begränsa den, sade Michel Barnier.

Senare under presskonferensen sade han att EU:s momssystem kommer att tillämpas i Nordirland. Detta ska undvika att olika momssatser skadar inre marknaden.

– Det finns en logisk konsekvens med tullarrangemanget, sade han.

Mats Larsson om avtalet: Ett stort steg framåt

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!