Bränslet blir dyrare – igen

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Bränslepriserna fortsätter att stiga.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bränslepriserna fortsätter att stiga.

Från och med måndagen höjs priset på 95-oktanig med 20 öre – och landar på 17,79 kronor på bemannade bensinstationer.

På världsmarknaden fortsätter oljepriset uppåt. Ett fat Nordsjöolja går nu på drygt 84 dollar, det högsta priset på två år.

Det gör att en liter vanlig bensin nu går loss på 17,79 kronor, på bemannade stationer. Samtidigt höjs dieselpriset med 15 öre och uppgår nu till 19,32 kronor per liter.

Flera kronor upp på ett år

Bensin- och dieselpriset har stigit cirka tre respektive fyra kronor per liter på bara ett år. För bara ett år sedan var literpriset i stället ovanligt lågt och för en liter fick man då betala strax under 14 kronor.

En orsak till den skenande prisökningen är att samhället återgår till det normala efter pandemins nedstängningar. 

– Det var extremt låga priser i maj förra året. Många raffinaderier hade stängt ner sin verksamhet och då tar det tid att komma upp i kapacitet, har Johan Andersson på Drivkraft Sverige tidigare sagt till Expressen. 

I augusti trädde en ny reduktionslag i kraft. Den slår fast att bensin och diesel ska reduceras stegvis med 28 respektive 66 procent och ersättas med förnybart bränsle fram till 2030. 


Stigande bensinpriser väcker oro: ”Regeringen behöver ta ett större ansvar”

Intresseorganisationen Drivkrafts VD Johan G Andersson berättar om vilka faktorer som påverkar de stigande bensinpriserna.

Bolund: Så vill MP fasa ut fossila bränslen till 2030

Partiledare Per Bolund (MP) om Miljöpartiets mål att ersätta fossila bränslen med förnybar energi till 2030.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!