Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Branschens bostadsminister: “Sverige är ett u-land”

Dina Pengar 12 september: Så borde bostadspolitiken förändras. Gäst i studion är Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke.
Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke och programledare Alexander Klaar i Expressen TV:s Dina Pengar.
Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke i Expressen TV:s Dina Pengar.

Sveriges bostadsmarknad är i kris menar mannen som flera gånger utsetts till branschens egna bostadsminister

– Januariavtalet löser inga problem, säger Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke i Expressen TV:s Dina Pengar.

Lennart Weiss, som har ett förflutet inom Socialdemokraterna, dömer ut dagens bostadspolitik.

– Det värsta är att vi är på väg att få en ny social kris. Dels har du en grupp som mer eller mindre permanent utslagna från bostadsmarknaden. Antalet hemlösa ökar, många av de migranter. Men det största problemet volymmässigt är att unga vuxna inte kommer in på den ordinarie bostadsmarknaden.

På hyresmarknaden borde dagens kösystem ersättas med ett system där hyresrätter delas ut efter behov, menar Lennart Weiss. Samtidigt borde de striktare kreditrestriktionerna och amorteringskraven ses över.

– Jämför man Sverige med andra länder så är vi ett ett bostadspolitisk u-land idag. Det beror på att vi avvecklade mycket av de sociala bostadspolitiken på 90-talet utan vidare eftertanke. Alla länder som har ambitioner att uppnå vissa mål på bostadsmarknaden har politik, subventioner och stöd till svaga grupper. Vi är ett extremt marknadsliberalt land i en internationell jämförelse.

Nästa vecka kommer regeringens budget. I januariavtalet som slöts tidigare i år med Centerpartiet och Liberalerna finns fem punkter som handlar om bostadsmarknaden. Inga av punkter kommer lösa problemen som uppstått på bostadsmarknaden, menar Lennart Weiss.

– Det finns en växande generationsklyfta som kan ge upphov till konflikter mellan unga och äldre, men ytterst handlar det givetvis om att 40-talisterna stängt dörren efter sig.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!