Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk om Thomas Bodströms miljonfaktura i rekordmålet

Thomas Bodström fick dra av cirka en halv miljon kronor på sin faktura.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dom i narkotikamålet faller den 9 juli.Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Thomas Bodströms fakturerar 3,1 miljoner kronor för sitt arbete med narkotikamålet Flugsvamp 2.0. 

Tillsammans med kollegan fakturerar hans advokatkontor drygt 7 miljoner kronor – vilket domstolen slagit ner på med en halv miljon kronor. 

– Sanningen är att vi har jobbat mycket mer än vad vi tar betalt för, säger Thomas Bodström. 

Advokaten och före detta justitieministern Thomas Bodström har tillsammans med sin kollega advokaten Kinora Awrohum försvarat huvudmannen i det som beskrivs som Sveriges största narkotikamål: Åtalet mot personer med misstänkta kopplingar till den nätbaserade narkotikahandelsplatsen Flugsvamp 2.0. 

Mannen greps och häktades i september 2018 misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Han släpptes i juni på fri fot i väntan på dom. 

För sina insatser som försvarare begär Bodström 2,5 miljoner exklusive moms och kollegan Kinora Awrohum på hans advokatkontor noterar en ännu högre summa: 3,3 miljoner kronor. Totalt fakturerar duon för 7,2 miljoner kronor, inklusive moms. 

Fakturerar 7,2 miljoner kronor

Thomas Bodström förklarar i en inlaga till Stockholms tingsrätt de höga beloppen med ärendets omfattning och komplexitet – vilket bland annat krävt initierade it-kunskaper.   

”Det går inte att ha några samtal om försvarets upplägg om inte båda försvararna behärskar materialet, i så fall hade vi väsentligt försämrat förutsättningarna till en rättssäker rättegång för vår huvudman.”

Men domstolens jurist hittade fel i Thomas Bodströms faktura. Vilket ledde till att Bodström fick skriva ner antalet timmar från 1 582 till 1 328 och fakturabeloppet med en halv miljon kronor.  

– Det blev en felräkning när jag adderade ihop timmarna tillsammans med min administration, säger Bodström och fortsätter:

– Jag förlorar en hel del pengar på det. Men händer det en gång på 23 år, så får jag leva med det.

Hur menar du att du förlorar pengar på det? 

– Jag har inte tagit med allt mitt arbete i målet, men ansåg att ungefär 1600 timmar var något jag kunde ta. Men eftersom det adderades fel blir beloppet ännu lägre.

 

Även åklagaren Annika Wennerström har flera invändningar mot de höga beloppen och menar att försvararna lagt orimligt mycket tid på att gå igenom förundersökningen och möten med den häktade mannen:

”En offentlig försvarare måste på ett omdömesgillt sätt kunna begränsa antalet kontakter med sin klient så att inte onödiga kostnader uppstår, även under en så lång häktningstid som förekommit i detta ärende. I den mån kurativa inslag förekommer måste de hållas till ett minimum då ersättningen inte är tänkt för sådana syften”, skriver hon i sitt yrkande. 

Riktar kritik mot Bodströms fakturabelopp

Hon riktar särskild fokus på Thomas Bodströms kostnadsberäkning och skriver: 

”Slutligen är det anmärkningsvärt att kostnadsräkningarna för Thomas Bodström och Kinora Awrohum inte skiljer sig mer åt i de sammanlagda beloppen då det företrädesvis är Kinora Awrohum som utredare och åklagare haft kontakt med, som närvarat vid polisförhör och omhäktningsförhandlingar samt har ansvarat för genomgången av sido- och grundmaterial.”

Bodström håller inte med, utan slår fast att hans arbetsinsatser överstiger de fakturerade beloppen: 

– Både jag och min kollega har jobbat mycket mer än så här. Men vi har ett ansvar för skäligheten i beloppen. Därför har vi inte tagit betalt för alla timmar vi lagt ner. 

Domen faller den 9 juli. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!