Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BRA ställer in alla flygningar under två hela månader

Flygbolaget BRA stoppar allt flyg från och med måndag.Foto: JEPPE GUSTAFSSON / IBL

Svenska flygbolaget BRA ställer in samtliga flygningar från och med måndag.

Beslutet - som bolaget kallar ”paus” – gäller hela maj ut.

- Jag förstår att vår paus med anledning av coronakrisen kommer att påverka en mängd resenärer och regioner i hela landet, vilket jag innerligt beklagar, säger vd Geir Stormorken.

20 mars stoppades 12 av 18 inrikeslinjer.

Nu försvinner BRA:s sista.

BRA står för Braathens Regional Airlines och bolaget flyger till flest orter i Sverige med cirka 2 miljoner passagerare per år.

BRA – som har en marknadsandel på cirka 30 procent av svenskt inrikesflyg – är inte ensam om att ställa sina flygplan. Norwegian har stoppat all trafik i Sverige och SAS har några få linjer med sparsam trafik.

– Läget för flygbranschen i världen, i Sverige och för BRA är kritiskt, annars hade ingen tvingats ta till så pass kraftiga åtgärder som man gjort, säger BRA:s vd Geir Stormorken.

– Vi på BRA har tillsammans med övriga flygbranschen gjort allt vi kan för att utröna möjligheterna till kostnadsminskningsstöd från regeringen på både kort och lång sikt.

Flygbolaget anser att det tidigare beslutade stödpaketet med lån som regeringen tidigare gett besked om inte ”fungerar” för BRA.

– Regeringens åtgärdspaket som till större delen består i att belåna verksamheten har inte passat vårt företag, säger Geir Stormorken.

Flygbolaget BRA ställer in allt flyg från den 6 april på grund av coronaepedemin.

Flygexperten Jan Ohlsson är inte förvånad och osäker på om alla flygbolag kommer att överleva.

– Det här riskerar att slå undan konkurrensen. Slår man undan benen för konkurrensen så kan det leda till höga biljettpriser och sämre priser om man får bara en aktör kvar.

Sårbarheten för BRA är väl inrikesnätet?

– Ja, man har varit för beroende av en marknad. Man hade planer på att investera i en ny jetflotta som skulle ha gett bolaget möjlighet att flyga charter, bredda marknaden. Men det hade nog inte hjälpt i coronakrisen. 

 

Här flyger BRA just nu:

Östersund - Göteborg

Sälen - Stockholm Bromma

Sälen – Malmö

Sälen – Ängelholm/Helsingborg

Stockholm – Umeå

BRA:s ordinarie, reguljära inrikestrafik, året runt:

Umeå-Bromma

Visby-Bromma

Kalmar-Bromma

Växjö-Bromma

Ronneby-Bromma

Kristianstad-Bromma

Malmö-Bromma

Ängelholm-Bromma

Halmstad-Bromma

Göteborg-Bromma

Trollhättan-Bromma

Östersund-Bromma

Sundsvall-Bromma

Visby-Malmö

Visby-Göteborg

Örnsköldsvik – Bromma

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!