Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Anna SvanbergBostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Anna Svanberg
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).  Foto: Anna Svanberg
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Pelle T NilssonJan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Pelle T Nilsson
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Pelle T Nilsson

Bostadssamtal – då är det bäddat för storbråk

Publicerad

Det är bäddat för bråk om ränteavdragen när regeringens blocköverskridande samtal om bostadskrisen drar i gång på måndag.

Liberalerna villkorar en nedtrappning med skattelättnader - något som Vänsterpartiet är emot.

- Vi stänger inga dörrar i det här läget, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

På måndag startar regeringens blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Frågan om en nedtrappning av ränteavdragen väntas bli en av de hetaste stötestenarna.

Moderaterna har hittills inte velat gå ut med vilken linje de ska driva i förhandlingarna om ränteavdraget. Men Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern har inför mötet begärt att hushållen ska kompenseras om ränteavdragen ska trappas ned.

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, kräver att hushållen ska kompenseras med sänkt skatt vid en nedtrappning av ränteavdragen.

- Detta måste i så fall kombineras med andra skattesänkningar, främst skatt på arbete, i form av sänkta inkomstskatter, sänkta marginalskatter. Annars är det inte aktuellt, säger Jan Björklund till Ekot på Sveriges Radio.

- Sverige har världens högsta skatter på arbete, och det är olyckligt, säger Liberalernas partiledare.

LÄS OCKSÅ: KD öppnar för ränteavdrag

Kristdemokraterna har tidigare inte ens velat diskutera en nedtrappning av ränteavdraget.

Men i förra veckan avslöjade Dagens industri att KD nu är beredda att diskutera en nedtrappning i regeringssamtalen.

– Vi trycker på att det ska vara en kompensation. Hushållen måste klara den ekonomiska förändringen som det innebär, sa Caroline Szyber till Dina Pengar.

Även C är öppna för att diskutera en nedtrappning men på villkor att en sänkning av ränteavdragen kompenseras av andra skattelättnader.

“För ekonomin som helhet är vår målsättning ett lägre totalt skattetryck”, skriver Centerledaren Annie Lööf, tillsammans med Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson och Ola Johansson bostadspolitisk talesperson, i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

Men för Vänsterpartiet är det ett villkor att en utfasning av ränteavdraget inte kompenseras av andra skattelättnader. Partiets förslag är att ränteavdraget minskas med 1 procent per år, vilket ger hushållen tid att anpassa sig, enligt Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Ränteavdragen är en av de mest omfördelande reformer vi har med åt helt fel håll. Subventionerna går mest till dem som är mest välbeställda. Det är också en stor kostnad i statens budget.

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar de rikaste på ränteavdragen

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartierna har ännu inte tagit ställning i sak.

- Vi hoppas att de inte ska gå högern till mötes, säger Ulla Andersson.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) duckar på frågan om och hur hushållen ska kompenseras för en eventuell nedtrappning av ränteavdragen.

- Regeringens målsättning är att öka byggtakten så att fler får möjlighet till en bostad. Det är vårt fokus för samtalen.

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen