Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadsministerns tomma löfte om hyror

Bostadsminister Mehmet Kaplan.
Foto: Anna Svanberg
Martin Lindwall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna.
Foto: Magnus Glans
Chris Österlund, finanschef Sabo.
Foto: Anette Jansson-Bougt
Löftet om 15 000 nya hyresrätter med oförändrad hyresnivå under 15 år är bara tomt prat.

Bostadsminister Mehmet Kaplan slår sig för bröstet i löftet om 15 000 nya hyresrätter med oförändrad hyresnivå under 15 år. Men hoppet om att de inte bör få ändras är tomt prat, menar experterna.

– Det är lite anmärkningsvärt att departementet inte vet hur hyror sätts i Sverige, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

Regeringen har öronmärkt 3,2 miljarder per år för att lösa den akuta bristen på små, billiga hyresrätter. Statsstödet ska gå att söka av den byggherre som uppfyller ett flertal krav.

Bland annat får hyran inte vara högre än 1 450 kronor per kvadratmeter och år för den nyproducerade lägenheten. Dessutom står det i regeringens förslag att "hyresnivån bör inte få ändras under 15 år."

En låg och dessutom orörlig hyra låter som en dröm för många. Frågan är hur realistiskt det är.

I samma förslag, men begravet längre ned, skriver nämligen regeringen att "hyresnivån inte kan omprövas under 15 år, även om den får justeras i den mån det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten."

Fastighetsägarna, som organiserar landets privata hyresvärdar, avfärdar helt passusen om hyror som inte får ändras. Intresseorganisationen utgår ifrån att hyrorna kommer att ha en högre ändringstakt.

– Det är lite anmärkningsvärt att departementet inte vet hur hyror sätts i Sverige, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

SKL anmärker på att regeringen lanserar ett helt nytt begrepp, riktvärdeshyra, i stället för det allmänt vedertagna systemet med normhyra.

"Inga garantier"

Inte heller Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tar formuleringen om hyror som inte bör få ändras på allvar.

– Det man får göra är en indexeringshöjning. Den blir automatisk. Hyresnivån höjs, men med konsumentprisindex, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på SKL.

Hans kritik stannar inte där.

– Efter det har man inga garantier alls, dessutom är det fortfarande inte billigt med de nivåer som sätts, säger Jan-Ove Östbrink.

Bostadsminister Mehmet Kaplan förtydligar skrivningen när Dina Pengar frågar vad det egentligen är som gäller.

– Det ju självklart så att det måste kunna ske en uppräkning för att till exempel korrigera för inflation, men det innebär inga nivåändringar i förhållande till andra hyror och det är definitivt inte fritt fram att chockhöja hyran, säger han.

Förslaget inte realistiskt

Såväl Fastighetsägarna som SKL är starkt kritiska till förslaget, som beskrivs som närmast ett slag i luften. Att i heta områden som storstäder bygga så billigt att stödet kan komma i fråga anses inte vara realistiskt.

– Det här löser inga av de stora utmaningar vi står inför på bostadsmarknaden, säger Jan-Ove Östbrink på SKL.

För att komma åt stödpengarna skulle en nybyggd hyresrätt i Stockholm på 40 kvadratmeter ha en månadshyra på högst 4833 kronor. Med hänvisning till bland annat markpriserna i storstadsregionerna tror inte byggarna att det är möjligt.

Inte tillämpbart i Stockholm

En annan tung remissinstans är Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Finanschefen Chris Österberg tror inte att förslaget kommer att förbättra något i attraktiva områden.

– Det här stödet kommer inte att vara tillämpbart i Stockholms innerstad eller något förtätningsprojekt på en ort där det är stark tillväxt. Det här kommer att möjliggöra en del projekt på marginalen ute i orter där man omöjligt skulle kunna få ihop en kalkyl på annat sätt, säger Chris Österberg.

Bostadsministern försvarar dock förslaget.

– Vi har nu skickat ut förslaget på remiss och inväntar svar, därefter får vi ta ställning. De utvärderingar vi sett visar att liknande stöd varit väldigt effektivt för att öka antalet bostäder, säger Mehmet Kaplan.


LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet – allt du behöver veta